Nu te pregati sa dai peste cap o sticla intreaga de vin dupa ce ai citit asta. Moderatia este esentiala. Asta inseamna un pahar pe zi pentru doamne si doua pahare pe zi pentru domni. Dincolo de aceasta limita beneficiile palesc in fata pericolelor pe care alcoolul le are asupra sanatatii. Uite 4 beneficii care pun alcoolul pe lista lucrurilor permise.

1. Protejeaza inima

Vinul rosu, de exemplu, este considerat de multi ani un elixir pentru sanatatea inimii. Nu e nevoie, insa, de o sticla intreaga de Merlot bauta in cinstea inimii tale. Totusi, in cantitati moderate orice bautura poate reduce riscul de boli de inima cu 40%. Explicatia vine din puterea alcoolului de a creste nivelul colesterolului bun si reducerea problemelor de circulatie care pot conduce la formarea de cheaguri de sange.

Bautura potrivita: un pahar de Pinot Noir. Contine mai multi antioxidanti decat orice alta bautura alcoolica.

2. Te ajuta sa ai un abdomen plat

Tot cu moderatie, alcoolul te poate ajuta sa combati grasimea de pe abdomen. Un studiu publicat in 2010 arata ca femeile care consuma 1-2 bauturi pe zi au mai putine sanse sa se ingrase in comparatie cu cele care se abtin de la alcool. Cercetatorii cred ca in cazul celor care consuma moderat alcool organsimul si corpul se adapteaza sa metabolizeze altfel alcoolul spre deosebire de cei care obisnuiesc sa bea doar la ocazii speciale. In plus, femeile care beau un pahar au tendinta sa manance mai putin, mai ales carbohidrati.

3. Reduce riscul diabetului

Surprinzator, dar adevarat conform unui studiu publicat in 2005 in revista Diabetes Care. Cercetatorii au descoperit ca o cantitate moderata de alcool (1 pahar pentru femei si 2 pentru barbati) reduce cu 30% riscul aparitiei diabetului de tip 2. Asta pentru ca alcoolul creste nivelul unui hormon care imbunatateste sensibilitatea la insulina. Mai exact, ajuta organismul sa proceseze glucoza si sa o foloseasca drept energie. Astfel, este redusa cantitatea de zahar din sange si scade riscul de diabet.

Bautura potrivita: Bloody Mary. Te va satisface pe deplin dupa un singur pahar si adauga in plus licopenul din rosii.

4. Imbunatateste activitatea cerebrala

Efectele alcoolului asupra creierului sunt dramatice daca intreci masura, dar daca te rezumi la o bautura pe zi efectul poate fi unul bun, prevenind declinul cognitiv. Cercetatorii Universitatii Loyola din Chicago au descoperit ca bautorii care prefera moderatia au riscuri mai mici de a se confrunta cu Alzheimer sau declin cognitiv, comparativ cu cei care nu beau deloc. Ipoteza oamenilor de stiinta porneste de la ideea ca daca alcoolul ajuta la reducerea colesterolului, atunci el va imbunatati si fluxul de sange catre creier.

Bautura potrivita: vinul. S-a descoperit ca este mai bun pentru imbunatatirea activitatii creierului in comparatie cu berea sau tariile.

Sursa: Livestrong.com