Lista proprietăţilor sale este lungă: întăreşte imunitatea, revitalizează organismul, este un remediu împotriva bronşitei şi astmului infantil şi ideal pentru femeile la menopauză.

Laptele de măgăriţă este singurul tip de lapte de mamifer care poate fi băut crud. Specialiştii spun produsul are calităţi asemănătoare cu cel matern şi este recomandat în tratamentul mai multor afecţiuni, printre care tuse, alergii şi infecţii gastrointestinale.

"Este foarte indicat pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză. Este foarte indicat pentru cei care au sistemul imunitar scăzut, pentru cei au alergii, fiind mult mai tolerat decât laptele de soia sau laptele din celelalte tipuri de oleginoase", explică Lioara Ciugudean, nutriţionist.

Cel mai scump lapte de pe piață

Laptele de măgăriţă este însă cel mai scump de pe piață. Un litru de lapte bio costă 140 de lei. Măgărița dă rar lapte și puțin. În jur 20 de litri pe lună, cam cât dă o vacă într-o singură zi. Iar perioada de lactație este de doar 5 – 6 luni, pe an. Laptele se bea cu moderație, nu mai mult de 50 de ml pe zi. Antreprenorii, dar și medicii, recomandă curele de cel puțin o lună pe an, pentru întărirea imunității.

„Laptele de măgăriță are caracteristici asemănătoare cu laptele uman și laptele de vacă, dar există o serie de proprietăți care-i generează acest caracter diferențiator. Spre exemplu, laptele de măgăriță are un conținut mai scăzut în lipide comparativ cu laptele uman și laptele de vacă, ceea ce face ca în final să aibă mai puține calorii. Practic, aceeași cantitate de lapte de măgăriță va avea 20 la sută mai puține calorii decât laptele de vacă”, explică medicul Bogdan Timar.

Laptele de măgăriță, beneficii de necontestat

  • Conține 4 tipuri de antibiotice naturale, care se mai găsesc doar în laptele matern. Conține  lizozimă, lactoperioxidază, lactoferină și imunoglobulină fiind atât de apropiat laptelui de mamă este un substitut perfect al formulelor de lapte praf
  • Bogat în calciu, conține de 46 de ori mai multă vitamina C decât laptele de vacă și de patru ori mai mult fier
  • Previne infecțiile gastrointestinale, reface microbiomul
  • Ideal în dieta copiilor care au alergie la proteina laptelui de vacă, alergii încrucișate ori alergii multiple
  • Întărește sistemul imunitar
  • Ameliorează tusea și astmul
  • Sănătos pentru inimă și creier, fiind bogat în omega 3 și omega 6, acizi grași esențiali, pe care îi găsim în uleiul de pește
  • Scade colesterolul
  • Reglează tensiunea
  • Întărește oasele și dinții
  • Vindecă pielea atopică
  • Încetinește efectele îmbătrânirii
  • Reduce efectele sindromului premenstrual și ale menopauzei

Brânza din lapte de măgăriță, cea mai scumpă din lume

Preţul acestei specialităţi preparate din lapte de măgăriţă poate ajunge la 1.260 de euro kilogramul. Raritatea acestui lapte şi dificultatea procesului de producţie a brânzei face ca acest aliment să fie exclusivist. Pentru prepararea unui kilogram de brânză este nevoie de 25 de litri de lapte, iar o măgăriţă produce doar 20 de litri de lapte pe an, cam aceeaşi cantitate cât produce o vacă pe zi.

Foto shutterstock.com