Pomelo (Citrus maxima) este considerat “regele” citricelor si e lesne de inteles de ce. Dimensiunile lui rivalizeaza cu cele ale unui pepene galben, iar gustul este mult mai placut si mai dulce decat al altor citrice. La exterior, culoarea lui variaza de la verde pana la corai sau galben, in timp de miezul poate fi roz sau galben foarte deschis.
Pomelo, un cocktail de sanatate
La fel ca restul citricelor, pomelo contine Vitamina C. Un sfert din acest fruct urias este suficient pentru a-ti oferi 130% din doza zilnica de Vitamina C recomandata. In plus, contine fier, fibre, potasiu, proteine, iar partea cea mai buna este ca are putine calorii. Pentru ca 100g pomelo contin doar 38 de calorii si pentru ca acest fruct contine enzime care ajuta in arderea grasimilor, pomelo este foarte apreciat de cei care vor sa isi controleze greutatea. Sucul de pomelo este eficient in digestie, iar pectina pe care o contine acest fruct este eficienta in prevenirea arterosclerozei si echilibrarea presiunii arteriale.
Pana si coaja lui groasa contine bioflavonoizi efokicienti in stoparea raspandirii celulelor de cancer mamar, prin eliminarea excesului de estrogen din organism. In China, de exemplu, din coaja de pomelo se prepara dulceata sau gem si este adesea folosita in prajituri. In timp de in Thailanda, pomelo este consumat proaspat, cu putina sare si pudra de chili.
Un fruct cu multe nume...
Un pomelo obisnuit ajunge sa cantareasca 1-2 kg. Este cultivat in tarile din sud-estul Asiei, mai ales in China si Thailanda, dar si in Mexic sau California (SUA). Ceea ce noi stim sub numele de pomelo este cunoscut in Indonezia sub numele de limau/jeruk bali, in Vietnam - bưởi da xanh, in Myanmar - sai-seh’ sau som-oh in Thailanda
Un fruct dulce ca mierea
Desi face parte din familia citricelor, in general amarui si acrisoare, una din varietatile de pomelo este numita “honey” (miere). Povestea ei vine din timpul dinastiei Ming, in jurul anului 1500, cand chinezul Xipu, s-a trezit cu toata livada distrusa in urma unor inundatii. Din toti pomii pe care ii avea, doar unul singur ramasese in picioare: un pomelo, ale carui fructe aveau coaja galben-aurie, un miezul stralucitor si transparent cu putine seminte si un gust dulce ca mierea.
Foto: copacul in care creste pomelo
Un fruct special pentru chinezi
Chinezii considera pomelo un fruct al reuniunii. Este unul dintre alimentele pe care le servesc pe masa traditionala din timpul Festivalului Lunii (Festivalul Mijlocului de Toamna), pentru ca are forma rotunda si se crede ca gustul lui dulce poate alunga spiritele rele. In ritualul baii din aceasta perioada, chienzii adauga coji si frunze de pomelo in apa, pentru a fi curatati de rele si pentru a indeparta necazurile.
Cum sa gatesti cu pomelo
In Asia este consumat crud, ca gustare, condimentat doar cu sare si un praf de pudra de chili. Il poti adauga, insa, si in retete de salate si feluri de mancare, in combinatie cu menta, coriandru sau busuioc. Are un gust placut si in combinatie cu alte fructe exotice: ananas, cocos sau mango, dar si cu legume: morcovi, ridichii si ceapa verde.
Daca il prepari termic, pomelo va deveni amarui, asa ca e mai bine sa il adaugi spre finalul pregatirii retetelor. Il poti adauga in feluri cu paste, peste, pui, creveti si poate inlocui lamaia sau grepfrutul in orice reteta. Poate fi transformat in dulceata, jeleu sau sirop, iar coaja poate fi confiata.
PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA "FERMA.ÎN PLUS":