Vara asta am vazut Saschizul manata de curiozitatea de a descoperi ce a gasit Printul Charles la noi atat de frumos incat sa revina mereu si sa investeasca in zona. De la Brasov in sus, pana la Sighisoara, soarele e mai bland si parca dealurile mai verzi ca in sudul toropit de arsita. Atunci nu ii stiam pe Anca si Charlie si nici Casa de pe Deal, desi mi-ar fi placut sa ii cunosc personal si sa le vad pe viu mica fabrica de bunatati romanesti. Dar nu mi-a fost greu sa mi-i inchipui in peisajul senin de la Saschiz, in satul mic cu biserica fortificata, inconjurat de dealuri cu meri, fanete si pasuni. I-am cunoscut prin email, dar am senzatia ca ii stiu de o viata pentru ca sunt doi oameni deschisi si extrem de sinceri. O romanca si un francez, fara fasoane de afaceristi, indragostiti iremediabil de pamant si roadele lui, de mica lor Uzina si de faptul ca pot sa promoveze Romania si hrana curata.

O afacere in casa bunicilor

Casa de pe Deal nu e numai un nume pus ca sa dea bine pe firma, ci si casa Ancai si a lui Charlie. E casa pe care Anca a mostenit-o impreuna cu pamantul de la bunicul ei, iar strada pe care se afla se numeste chiar Pe Deal. Asa ca n-a fost greu sa se gandeasca la un nume mai bun pentru mica afacere pe care au inceput-o in 2008. Atunci lucrau la scara mica. Faceau produse traditionale si retete autentice ca mici producatori si abia in 2010 au primit autorizatia pentru atelierul pe care il alinta “Uzina”. La Casa de pe Deal, pe care Anca o simte din nou aproape de suflet, locuiesc, muncesc si produc acum cateva mii de borcane de dulceata, muraturi, siropuri si alte bunatati.

“Proiectul Slow Food (n.r. miscare din care fac si ei parte) deja incepuse in zona si gospodinele pregateau gemuri la punctul de procesare comunitar pe care l-a inaugurat insasi Alteta Sa Printul Charles. De la bun inceput am simtit, insa, nevoia de a face diferenta si i-am cerut mamei reteta de muraturi picante pe care ni le pregatea pentru fiecare iarna si care ne placeau atat de mult, am luat legumele din gradina proprie (are 24 de ari) si am inceput sa le procesam, sa le adaugam valoare! Este produsul nostru de suflet si in 2009 am si obtinut atestatul de produs traditional pentru el”, mi-a povestit cu mandrie Anca. Au muncit la inceput in centrul comunitar, dar pentru ca aveau nevoie de acces permanent la spatiul de lucru si pentru ca doreau flexibilitate, au hotarat ca cel mai indicat ar fi sa aiba propriul atelier. Asa a aparut “Uzina” – micul lor atelierul de procesare a fructelor si legumelor.

Sa fii mic producator in Romania nu e deloc usor recunosc cei doi, dar e frumos. “Cand am ales sa facem ceea ce facem am ales, practic, si un stil de viata! Se pot face si trebuie sa se faca, insa, multe corectii in legislatie daca vrem sa nu pierdem in Romania (asa cum au facut-o altii, in alte tari dezvoltate) sarmul, traditia si autenticitatea noastra”, crede Anca. Din 2010 li s-a alaturat inca un francez get-beget - Christophe, care a adus cu el retete noi si inca o mana de lucru in plus.

 

Dulceata de lapte si alte bunatati

Casa de pe Deal se lauda cu cateva retete unice la noi. Muraturile picante alte mamei cu care au inceput au ramas in continuare preferatele lor, dar sunt si cateva produse cu parfum frantuzesc care au cucerit toti clientii. Printre ele e cea de dulceata de lapte, adusa de Christophe din Normandia si despre care Anca spune ca sunt primii care au propus-o in Romania.

“Am denumit-o dulceata de lapte pentru ca am tradus denumirea din limba franceza (Confiture de lait), insa inseamna mult mai mult”, imi spune Anca. E un dulce originar din America de Sud unde se consuma zilnic, dar si francezii o fac. Poate fi consumata si ca desert, si in diverse combinatii: cu biscuiti, cu clatite, ca topping pentru inghetata, se poate turna pe un blat de prajitura. “Chiar si clientii descopera combiantii noi - o doamna ne-a spus ca si-a facut mere coapte in cuptor si le-a umplut cu dulceata de lapte”, spune Anca. Dulceata de lapte e cremoasa si dulce ca bomboanele cu lapte pe care le cumparam invelite in hartie de ziar inainte de Revolutie. E gustul copilariei si pentru Anca. Ii surprinde, insa, pe clientii ei care cred ca in spatele produselor bune, cu gust de “acasa” e o doamna mai in varsta, cu basma... “Ne mandrim cu faptul ca facem parte din generatia care duce mai departe traditii si retete, dar care cauta si inovatia”, spune Anca.

 

 

Pe langa dulceata de lapte au in productie si dulceata de ceapa cu vin, mai bine spus ceapa confiata cu vin rosu, iar in fiecare an isi propun sa aduca retete frantuzesti inedite. Nu au vrut, insa, sa sufle o vorba despre ceea ce pregatesc acum. Mi-au spus doar ca va aparea ceva nou undeva prin noiembrie si ca anul acesta au facut pentru prima data si siropul de rabarbar, care s-a vandut atat de bine incat mai au doar cateva sticle...

De unde le vin ideile si retetele? Anca si Charlie nu au carti secrete, ci retete de la mama, bunica, matusile, vecinele, surorile, prietenii si amicii lor. “In proportie de 90% retetele sunt cele locale. Din 2008 am facut diverse teste cu diverse produse si am ajuns acum in punctul in care nu mai facem decat ceea ce ni se cere”, imi spun cei doi. Asa ca acum, ceea ce au de vanzare pe site sunt toate cele mai bune si cele mai cerute dintre produsele lor.

Casa de pe Deal si-a facut prieteni printre clienti, le asculta sfaturile si crede ca publicitatea cea mai buna ti-o pot face oamenii multumiti de ceea ce au consumat. Si au destul de multi clienti incantati, de vreme ce anul trecut au facut in jur de 10.000 de borcane. “Ne consideram foarte norocosi sa-i avem aproape! Oricum, tot ei ne-ndeamna si la inedit”, spune Anca pentru ca multi o intreba cand apare urmatorul produs special.

Bun, curat, corect si…romanesc

La Casa de pe Deal se lucreaza cu materie prima de la propria ferma sau de la alti furnizori locali. Pentru ca fac parte din organizatia Slow Food, respecta principiile ei: hrana buna, curata si corecta. Si pentru ca ei cred in ceea ce are romanul mai bun se straduiesc sa promoveze produsele locale/romanesti pentru sustinerea economiei locale.

“Multe legume si fructe provin din propria ferma, insa sunt multe pe care le avem de pe pasuni si pajisti din zona (care este inclusa si in reteaua Natura 2000); pentru dulceata de pepene, de exemplu, deoarece in zona nu avem, asteptam pepenele romanesc. Zaharul este tot zahar romanesc pentru ca suntem intre Ludus si Bod”, imi explica Anca. Ea si Charlie cred in colaborare, nu in competitie. Asa se face ca sunt in bune relatii cu ceilalti concurenti de pe piata care produc in Saschiz. De pilda, fabricuta unor englezi care produc si ei gemuri si siropuri si cu care colaboreaza. “Intr-o comunitate rurala si intr-o comuna cu vreo 2000 de locuitori, ne stim intre noi, cu totii”, povesteste Anca. L-a cunsocut personal pe Printul Charles al Marii Britanii, care are o proprietate la Viscri (la 25km de Saschiz) si care sustine si incurajeaza cultura si traditiile locale. Au lucrat si ea, si sotul ei, la centrul comunitar inaugurat de Alteta Sa Regala si spun despre mostenitorul tronului britanic ca este un mare prieten al zonei lor, al Transilvaniei si al Romaniei!

Invitatie la Casa de pe Deal

Pe Anca si Charlie mai rar ii gasesti la targuri de profil “Nu pot lipsi de-acasa 2,3 zile pentru ca nu are cine sa mai vada de treaba si sa produca bunataturile”, spune Anca zambind. In plus, accesul micului fermier si producator la piata nu este usor si nici foarte abordabil din punct de vedere al costurilor si chiar al numarului de zile pe care se desfasoara un targ/piata/eveniment.

Asa ca cine vrea sa le guste produsele, fie le comanda din magazinul on-line de pe site-ul lor, fie merge la Saschiz unde ii pot cunoaste si pot vedea de aproape cum se nasc bunatatile in micul atelier.  Pana acum au avut destui musafiri si cred ca numarul lor va creste. “Colaboram cu agentii de turism si organizam degustari pentru grupurile care poposesc la noi pentru o ora, doua : ne spunem povestea la o ceasca de cafea sau de ceai si o prajitura, turistii merg prin gradina sa vada legumele si fructele, le aratam atelierul”, spun cei doi.

Iar pentru cei care vor sa traiasca povestea lor cateva zile, Casa de pe Deal e de inchiriat pentru turisti romani sau de pe alte meleaguri. Mai exact, casa de la numarul 206, imi precizeaza Anca, acea casa unde locuieste Christophe. Marea majoritate a clinetilor vin din strainatate, dar Anca si Charlie au fost placut surprinsi sa vada ca sunt si multi romani care cauta linistea, simplitatea, intimitatea si autenticitatea. “Sunt oameni care dupa luni bune de munca si stres la serviciu, in aglomeratia orasului, cauta un loc de relaxare...noi asta incercam sa oferim!”, spune Anca.

Deoarece a terminat recent un curs de calificare, Christophe le este ghid celor care vor sa vada Saschizul si imprejurimile. “Pot sa vada apicultori locali, stanele, sa se plimbe cu carul si caruta sau sa faca drumetii in natura...sa guste produsele locale! Si daca mai au timp si energie, Saschizul este un foarte bun punct de pornire spre Sighisoara - la 20km, Viscri (unde are si Printul Charles o casa) la 25km, Mesendorf, Crit, Biertan...zona Tarnava Mare, zona satelor sasesti”, spune Anca.

Toamna la Saschiz

Niciodata nu e timp de stat la Casa de pe Deal, dar toamna este unul dintre cele mai aglomerate anotimpuri. “Chiar in septembrie am primit si cele mai multe grupuri de turisti anul acesta", spun cu mandrie cei doi.

“Cum arata o zi din viata voastra?”

“Ne-am trezit de dimineata, am pregatit terasa, am etichetat borcane, am facut prajitura …la amiaza am primit un grup de tineri…am stat la povesti, le-am raspuns la intrebari. Iar dupa plecarea grupului, am mai reusit sa coacem niste vinete si sa punem gogosari pentru camara proprie ca sa ne pregatim si noi de iarna” imi spune Anca. Mi-a dezvaluit si un secret pentru gogosarii pusi la murat in borcan. “Ca sa fie mai aromati, eu stiu de la mama ca trebuie pun crengute de cimbru si foi de telina”.

Anca si Charlie au un chef de viata molipsitor si un optimism pe care vor sa il insufle si celorlalti care au pornit o afacere ca a lor. Nu se bazeaza pe cantitate, ci pe calitate indiferent cate noi produse au in plan sa scoata in anii viitori. Isi doresc, insa, sa dezvolte si partea de turism in zona care le atat de draga pentru ca tot mai multi sa ne cunoasca traditiile si produsele autentice.

Locatie: Saschiz, judetul Mures.

Site: Casa de pe Deal