Evitam tot ce e procesat, industrializat, crescut artificial. De ce? Asa e bine, ne-au spus nutritionistuii, ne-au explicat studiile si ne-au convins dietele moderne. Alegerile corecte au de-a face, insa, si cu bunul simt, si cu logica. Cel putin asa ne sugereaza Dr. Schwarcz in cartea “The Right Chemistry: 108 Enlightening, Nutritious, Health-Conscious and Occasionally Bizarre Inquiries into the Science of Daily Life”.

Uite ce spune medicul si chimistrul canadian despre unele dintre principalele alimente. Cu siguranta nutritionistii se vor declara uimiti!

Carne procesata

Multi dintre cei care incearca sa fie atenti la ceea ce consuma evita carnurile procesate. Pe scurt, mezelurile. Motivul principal sunt nitritii folositi pentru conservarea lor ce pot interactiona cu aminele produse natural de organism rezultand nitrozaminele, substante carcinogene. Alternativele pentru iubitorii de sandvisuri sunt variantele bio: sunca, bacon sau carnati facute in casa, fara conservanti si adaosuri.

Fara conservanti, insa, aceste mancaruri nu sunt protejate impotriva dezvoltarii bacteriilor. Si, in ciuda etichetei care spune “bio”, nu prea exista garantii ca nu contin conservanti. Potrivit lui Joe Schwarcz, multe dintre aceste produse contin, de fapt, un suc de telina concentrat si bogat in nitriti. Daca chiar iti pasa de sanatate, ar trebui sa eviti complet acest timp de produse fie ele bio sau nu.

Grasimile nesaturate

Unul dintre sfaturile foarte des oferite de nutritionisti este eliminarea grasimilor nesaturate (grasimile trans sau grasimile hidrogenate) daunatoare inimii, din dieta zilinica. Dar nu le intalnesti numai in produsele trecute prin procesul de hidrogenare pentru a le prelungi termenul de valabilitate, in margarine sau uleiuri. Sunt grasimi trans si in produse lactate sau pe baza de carne, care nu au acelasi efect nociv asupra sanatatii inimii. Mult laudatul acid linoleic conjugat (CLA), vandut acum ca supliment alimentar, face parte din grasimile nesaturate cu efecte bune. Potrivit unui studiu din 2007, acesta poate ajuta scaderea in greutate si cresterea masei musculare.

Produsele bio

Le recunoastem dupa preturile mari si asta e singura certitudine despre ele. Nu avem garantia ca sunt cu adevarat bio, ca acum un secol cand tot ceea ce se folosea pentru feritilizarea pamantului erau ingrasaminte naturale. Potrivit lui Joe Schwarcz, fermierii sustin ca folosesc ingrasamant bio, dar si in acesta gasim micro-organisme care pot provoca boli.

O alta intrebare la care nu incercam sa ne raspundem inainte sa cumparam este daca mancarea bio este intr-adevar o sursa de nutrienti. Producatorii de mancare bio sunt total impotriva organismelor modificate genetic care sunt mai rezistente la daunatori si schimbari climatice. Insa, in unele cazuri, compusii hranitori sunt mai multi in aceste produse hulite. De pilda, o rosie modificata genetic produsa de cercetatorii de la Universitatea din Exter contine de 80 de ori mai multi antioxidanti decat o rosie obisnuita.

Pestele

Cea mai mare parte a somonului pe care il gasim acum in magazine este peste de crescatorie, spune Joe Schwarcz. Si chiar daca ne-am permite sa cumparam varianta lui pescuita in larg, tot nu ar fi suficient cat sa ajunga la atatea guri flamande.

Exista, insa, tot mai multe voci printre specialisti care atrag atentia asupra faptului ca pestele din ferme piscicole are si multe substante nocive preluate din hrana care ii este oferita.

Si daca nu v-am stranit inca semne de intrebare, mai adaugam un studiu recent facut de cercetatorii americani de la ''Institutul de Cercetare a Biodiversitatii '', care spune ca 84% din cantitatea de peste oceanic ar contine un nivel periculos de mercur.

“The Right Chemistry” nu vrea sa impuna noi reguli, ci doar sa ne faca se ne gandim de doua ori inainte sa decidem ca ne impunem restrictii si respectam cu sfintenie ghidurile nutritionistilor. Sa ne bazam pe bunul simt si pe echilibru in ceea ce priveste hrana!