Ne-am obisnuit cu regulile pe care nutritionistii le enumera pentru o dieta sanatoasa: portii multe de fructe si legume, multe fibre si lichide, limitarea cantitatii de zahar si grasimi. Si daca in privinta legumelor si fructelor ne bazam pe cele din categoria bio sau le cautam pe cele crescute in curtile taranilor ca sa fim siguri ca mancam ce e mai bun, la restul alimentelor ne lasam convinsi de eticheta care scrie ca este fara zahar, fara indulcitori, fara E-uri sau fara grasimi.
Pacaleala se produce atunci cand credem in varianta light fara sa cantarim cu atentie daca intr-adevar este un aliment pe care ar fi bine sa il mancam. Pana cand vor aparea si la noi etichetele corecte si pana cand producatorii vor proba cu acte ca expresiile "sursa de calciu", "dietetic", "bogat in fibre" de pe ambalaj sunt adevarate, ne ramane doar vigilenta noastra fata de ceea ce consumam.
Cei de la revista Time au pus sub lupa cateva din produsele de dieta si au aflat ca nu sunt chiar atat de light sau chiar atat de sanatoase pe cat am putea crede.
Iaurtul inghetata in loc de inghetata clasica
Desertul este un tabu in diete si cure de slabire. Niciun produs, oricat de putin zahar ar avea nu poate fi considerat indicat, dar in ultima vreme au aparut o multime de varinate “light” si pentru acestea. Intre ele se inscrie cu succes si varianta de iaurt inghetat pe care sa il consumi in loc de inghetata, pe motiv ca nu contine indulcitorii si grasimile din varianta clasica. Ba mai mult, este promovat ca fiind un dulce sanatos pentru ca iaurtul din care e facut contine probiotice.
Din pacate specialistii sunt de parere ca indiferent ce metoda de congelare rapida folosesc producatorii de iaurt, nu exista garantia ca acest culturi de bacterii nu vor fi distruse. In plus, un astfel de desert nu e la fel de gustos ca o inghetata clasica, asa ca vei fi tentat sa adaugi toppinguri sau sa mananci portii mai mari, iar in final s-ar putea sa consumi mai multe calorii.
Ai grija la grasimile din iaurt!
De aceeasi pacaleala este vorba si in cutiile de iaurt pe care il consumam cu incredere ca pe o sursa buna de grasimi si calciu. Nu e chiar asa cum scrie pe cutie. Iaurturile cu fructe contin fructoza, sirop de glucoza, coloranti si arome artificiale si foarte putine fructe. Nici variantele inscriptionate “light” nu sunt mai bune, asa ca in locul lor suntem sfatuiti sa mancam clasicul iaurt grecesc, mai cremos si cu mai multe grasimi, dar fara coloranti si indulcitori.
Exista si alte solutii pentu cei care vor sa se asigure ca au aportul maxim de calciu pentru organism. Mai ales ca produsele lactate (laptele sau iaurturile) sunt uneori greu tolerabile pentru sistemul digestiv. In locul lor poti manca legume cu frunze verzi, nuci si seminte. Cele de chia sunt unele dintre cele mai bune.
Produsele fara gluten: nu manca doar pentru ca stii ca face bine!
Multe persoane sufera de boala celiaca, o boala autoimuna care cauzeaza intoleranta la produsele care contin gluten. Pentru ele, alegerea anumitor alimente fara secara, grau, orez, nu e un moft, ci o necesitate. Totusi, a devenit o moda lansata de vedete sa ai o dieta fara gluten chiar si daca nu ai o alergie la aceasta proteina.
Dupa exemplul Victoriei Beckhman sau al lui Miley Cyrus, care jura ca se simt mai bine si mai sanatoase in urma unei astfel de diete, multa lume a inceput sa caute doar produse fara gluten pe care le considera mai sanatoase. Ceea ce nu luam in considerare este ca o mare parte din produsele fara gluten contin cantitati importante de zahar, grasimi saturate si conservanti ceea ce nu le face mai bune. Asa ca daca nu ai o problema medicala legata de gluten, ai face bine sa le eviti si sa mananci produse care contin grau, ovaz, secara sau alte cereale.
Pacaleala din bolul de cereale
Si pentru ca tot a venit vorba de cereale, suntem siguri ca multi dintre voi apeleaza la micul dejun format dintr-un bol de lapte si cereale integrale. Doar e sfatul pe care nutritionistii il dau spunand ca alimentele bogate in fibre si cerealele integrale scad riscul aparitiei bolilor de inima si a anumitor tipuri de cancer.
Foarte adevarat, dar solutia nu e in cerealele pentru micul dejun, chiar daca pe eticheta lor scrie ca sunt o sursa de fibre si contin doar cereale integrale. Pe langa acestea sunt si o sursa de aditivi, zahar si alte ingredinete procesate. Fii cu bagare de seama la eticheta lor precum si la cea de la painea pe care scrie “integrala”. S-ar putea ca acea culoare bruna a miezului sa nu fie de la cereale integrale ci de la caramel sau alti coloranti alimentari.
Produsele procesate din soia isi pierd calitatile
Soia este un aliment laudat pentru nenumaratele beneficii asupra sanatatii, dar multe din produsele care contin soia procesata sau pudre cu proteine din soia nu mai au aceleasi proprietati. Isi pierd si carbohidratii, si fibrele atat de laudate.
Nutritionistii chestionati de Time Magazine spun ca nu ar manca astfel de produse. De fapt, ar alege numai soia bio ca sa fie siguri ca vor beneficia de toti nutrientii ei. Specialistii sunt de parere ca produsele procesate din soia pot duce si la dezechilibre hormonale.
Toate alimentele sunt bune cu moderatie!
Regulile pe care le stii insira o serie de interdictii. Cartofii prajiti, fast-food-ul, dulciurile sunt raritati pentru cine vrea sa traiasca sanatos sau pentru cei aflati la cura de slabire. Nu de aceeasi parere sunt si nutritionistii citati de Time. Se poate sa gusti din toate “fructele oprite”, chiar in fiecare zi, atata timp cat portiile sunt rezonabil de mici, astfel incat sa mai fie loc si pentru alte calorii in cursul zilei. Iar sfaturile lor sunt sustinute si de studii mai vechi. O cercetare facuta in 1999 arata ca o dieta flexibila duce la mai putine cazuri de excese de mancare dupa oprirea ei, la o scadere in greutate mai mare si la mai putine depresii.
Sursa: Time Magazine