Au fost suficiente cateva cazuri de copiii care s-au transformat prematur in adolescenti ca discutia asupra efectelor pe care carnea provenita de la animale crescute fortat sa reapara.

Mai multe guri de harnit, mai multe provizii necesare

Acum o jumatate de secol consumul de carne la nivel mondial era de 71 de milioane de tone. Potrivit New York Times, in 2007 consumul era de patru ori mai mare, mai ales in tarile dezvolate, iar previziunile arata ca pana in 2050 consumul se va dubla din nou. Toate astea intr-o lume in care tot mai putini sunt cei care mai cresc animale in curte, pe langa casa, cu hrana sanatoasa.

Cererea mare a fortat si cresterea ofertei si a pompat multe investitii in ferme. Dar chiar si asa, productia de animale de carne trebuie sa curga pe banda rulanta ca sa hraneasca atatea guri, iar de aici pana la folosirea hranei imbunatatita cu hormoni de crestere nu a mai fost decat un pas.

Puii gigant cu regim de culturist

Desi in Uniunea Europena este interzisa de doua decenii hranirea puilor cu hormoni de crestere si administrarea antibioticelor inainte de taiere, scandalul din Germania unde s-a descoperit ca toti puii erau injectati cu antibiotice pentru a creste rezistenta la boli si pentru a grabi dezvoltarea a reaprins indoiala in consumatori. Si cum am putea explica faptul ca un pui de la fermele avicole este bun de taiat intr-o luna, in timp ce puiul de la tara e anemic dupa acelasi interval de timp. Producatorii ne asigura ca nimic din ceea ce pun in mancarea pasarilor nu e interzis. Sunt furanje concentrate, perfect naturale. Ba mai mult, ca sa ne convinga, intr-o perioada, scriau direct pe ambalaj...”pui fara hormoni de crestere”.

Pericolele pentru sanatate

Hormonii de crestere artificiali, hrana modificata genetic si vaccinurile cu antibiotice folosite pentru cresterea animalelor au riscuri asupra sanatatii consumatorilor. Potrivit unui studiu al Univertitatii Cornell, realizat in 2010, expunerea prelungita a organismului la hormonii sintetici creste riscul aparitiei cancerului.

In plus, conform Comitetul Stiintific pentru Masuri Veterinare privind Sanatatea Publica al Comisiei Europene, utilizarea hormonilor naturali sau artificiali de crestere in cresterea vitelor are potentiale riscuri si asupra sananatii oamenilor care le consuma. Comitetul a pus sub semnul intrebarii posibilitatea ca hormonii continuti de carnea acestor animale sa produca dezechilibre hormonale in cazul consumatorilor, cauzand probleme de dezvoltare, ale sistemului reproducator si cancere de colon si de san.

Oficial, nu avem de ce sa ne temem

Crescatorii romani ne asigura ca ceea ce gasim in galantare este hrana sigura si cred ca cei care fac acuzatii de acest fel ar trebui sa aduca probe prin care sa le demonstreze.

“Hormonii de crestere sunt folositi in cresterea animalelor numai la bovinele de carne din SUA, fiind de altfel un motiv de razboi comercial de decenii cu UE, care nu accepta importul carnii astfel obtinute, desi, fiind reclamata succesiv de americani la OMC, nu a putut pana acum prezenta dovezi ca respectiva carne are vreun efect defavorabil asupra sanatatii umane.

Cu siguranta hormonii de crestere nu sunt folositi la alte specii (porci, pasari) nici macar in SUA, cu atat mai putin in Europa, cazul nostru UE. Crescatorii de pasari romani si in general europeni nu au folosit asa ceva nici in trecut, nici in prezent.”, a declarat pentru foodstory.ro Mihai Visan, directorul executiv al Federatiei Romalimenta care grupeaza patronatele din industria alimentara.

Problema carnii injectate

Asadar putem cumpara fara grija pentru ca in fermele de la noi cresc animale sanatoase. Mai ramane insa o problema semnalata recent de un raport al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului - injectarea carnurilor atunci cand sunt procesate si ambalate.

Raportul ANPC pe ultimii 5 ani arata ca un produs din trei a fost incarcat artificial cu apa prin injectare. Practic nu mai cumparam doar carne ci si saruri, amidon si multa apa. Aceasta metoda este permisa in Uniunea Europena doar la carnea de pui, dar cu anumite conditii. Limita maxima este de 5% si trebuie specificat pe eticheta.