În general, orice aliment poate fi congelat, ceea ce se întâmplă este că, deoarece multe dintre ele conțin apă, pereții celulari se pot rupe atunci când sunt decongelate, ceea ce face ca texturile să se schimbe, iar alimentele își pierd proprietățile organoleptice și textura.
Când vine vorba de decongelare, este important să nu faceți o greșeală comună în multe gospodării: decongelarea la temperatura camerei. "Întotdeauna se decongelează în frigider, așa că trebuie să o facem cu mult timp înainte, pentru a nu găsi mâncarea înghețată atunci când mergem să gătim. O altă opțiune este să o facem în cuptorul cu microunde dacă ne grăbim, dar niciodată pe plită la temperatura camerei, deoarece riscul de contaminare bacteriană este ridicat", continuă Bustos.
În ceea ce privește alimentele pe care nu este indicat să le congelăm, sau cel puțin să nu o facem atunci când sunt crude, deoarece textura lor se poate schimba considerabil, le regăsim pe următoarele:
Cartofi
În principiu, cartoful este un aliment care nu trebuie congelat, deoarece textura lui se schimbă profund, cu excepția cazului în care se va pregăti o cremă. Așadar, fie că îl congelați sub formă de cremă, fie că intenționați să preparați una care să conțină cartofi, nu există nicio problemă în a pune acest tubercul în congelator. Singurul lucru care se poate întâmpla este că ar putea fi nevoie să fie din nou mixați pentru ca acesta să se lege din nou și să obțină textura pe care o avea înainte de congelare.
Legume
(deși există și excepții)
Există excepții, dar, în principiu, legumele nu trebuie congelate crude. Deoarece conțin cantități mari de apă, textura lor se schimbă, așa că este indicat să le fierbeți puțin înainte de a le congela
Astfel, fasolea verde, broccoli, varza, varza de Bruxelles, spanacul sau sfecla pot fi păstrate fără probleme în congelator, atâta timp cât sunt închise ermetic pentru a le proteja de mirosurile și aromele altor alimente.
Legumele care urmează să fie folosite în ciorbe sau creme, de la țelină până la praz sau ceapă, pot fi congelate crude, fără a fi blanșate sau fierte, cu condiția să fie decongelate corespunzător în frigider.
Fructe
(congelați-le numai dacă le folosiți în smoothie-uri)
Cu fructele se întâmplă același lucru ca și cu legumele: întrucât conțin cantități mari de apă, își pierd proprietățile organoleptice atunci când sunt congelate crude. Se recomandă să congelați fructele "doar dacă le veți folosi în smoothie-uri". Acesta este cazul bananelor, care adesea se coc prea mult și suntem nevoiți să le aruncăm. Când vedem că o banană pe cale să se coacă prea mult, o putem tăia în felii, o putem păstra în congelator și o putem folosi atunci când este necesar. Același lucru este valabil și pentru căpșuni sau zmeură, care pot fi cumpărate atunci când sunt în sezon și folosite ulterior.
Fructele de mare
Creveții și alte crustacee similare pot fi congelate crude fără nicio problemă, dar nu și bivalvele, cum ar fi midiile, scoicile sau scoicile. Aceștia din urmă trebuie fierți ușor înainte de congelare.
Produse lactate
În cazul produselor lactate, nu există nicio avertizare: este mai bine să nu congelați laptele sau brânzeturile proaspete, cum ar fi mozzarella. Deoarece acestea conțin cantități mari de apă, vor deveni granuloase, ceea ce nu este cazul altor brânzeturi, cum Parmezan. În cazul unor preparate precum lasagna sau cannelloni, care sunt acoperite cu brânză rasă pentru a fi gratinate la cuptor, nu există nicio problemă cu congelarea lor în congelator. Singurul ingredient la care trebuie să fim atenți este sosul bechamel, deoarece dacă îl facem prea lichid s-ar putea tăia atunci când este decongelat.
Ouă
La fel ca în cazul laptelui, este mai bine să nu se congeleze ouăle, deși se poate face dacă este necesar, cu condiția să se respecte anumiți pași. Ouăle crude pot fi congelate în coajă, dar problema este că înghețarea le va face să se extindă și să se spargă. Cel mai bine este să congelăm albușul crud și să batem puțin gălbenușul în prealabil, la care putem adăuga chiar și puțină sare sau zahăr, în funcție de preparatele pentru care îl vom folosi, fie că este vorba de preparate dulci sau sărate.