De asemenea, se precizează că "cele mai mari concentrații de aluminiu (între 5 și 10 mg/kg) se găsesc în pâine și produse făinoase, unele legume (ciuperci, spanac, sfeclă, ridichi, salată și porumb dulce), organe comestibile, fructe de mare și, mai ales, nucă de cocos, condimente, ceai și ceaiuri din plante, conform datelor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA)".
Nuca de cocos, condimentele și ceaiul sunt unele dintre alimentele cu cele mai ridicate niveluri de aluminiu
Consumul de aluminiu a fost, de asemenea, legat de incidența bolii Alzheimer, deși, în prezent, deși există indicii, nu există încă dovezi concludente. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, bazat pe datele autopsiei unei femei care a murit de o variantă rapidă a bolii Alzheimer la vârsta de 58 de ani, au fost găsite concentrații ridicate de aluminiu în toate regiunile creierului afectate de boală.
Însă, potrivit unei analize a cercetărilor privind expunerea la aluminiu și boala Alzheimer, publicată în Revista Española de Salud Pública, "studiile epidemiologice analizate nu permit formularea unor concluzii definitive cu privire la implicarea aluminiului în dezvoltarea bolii Alzheimer" și concluzionează: "Deși un număr semnificativ de studii au constatat o asociere între expunere și afectarea mentală, dovezile existente nu permit stabilirea unei relații de cauzalitate cu boala Alzheimer în mod concludent".
Întrebarea este cum să ne asigurăm că nu consumăm cantități mari de aluminiu prin intermediul alimentelor noastre, ceea ce s-ar putea întâmpla fără să ne dăm seama. "În principiu, migrația nu este un motiv de îngrijorare generală", spune tehnologul alimentar și dieteticianul și nutriționistul José María Puya, care insistă că "aluminiul este sigur atâta timp cât nu se depășesc cantitățile maxime permise dictate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară", care sunt mai mici de 1 mg de aluminiu pe kilogram de greutate corporală pe săptămână.
Iată câteva dintre alimentele la care ar trebui să fim deosebit de atenți dacă intră în contact cu această folie:
Alimentele acide
Când alimentele acide intră în contact cu folia, aceasta se poate transfera la ele. Acest lucru înseamnă că, atunci când preparați astfel de alimente cel mai bine este să faceți acest lucru doar cu un strop de ulei de măsline și condimente și să evitați să adăugați oțet sau citrice, care pot provoca migrarea particulelor de aluminiu.
Cu toate acestea, există organizații, printre care Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), care afirmă că "folia de aluminiu nu eliberează o cantitate periculoasă de metal, chiar și în contact cu alimente acide", deși subliniază că "în general, rata de migrare este scăzută în cazul alimentelor crude sau congelate, dar riscul crește în cazul alimentelor procesate, cum ar fi sosurile grase și produsele pasteurizate sau sterilizate în interiorul ambalajului propriu-zis". De asemenea, el subliniază că "contrar credinței populare, cuptoarele cu microunde nu cresc procesul mai mult decât alte tipuri de încălzire, deoarece cheia este întotdeauna temperatura".
Marinade
Este bine să nu învelim alimentele marinate în folie de aluminiu și să alegem alte tipuri de metode de conservare. Când marinăm alimentele, folosim sare și sucuri precum cel de lămâie, care asigură un pH acid și produc o migrație mai mare a particulelor", spune expertul. Cea mai bună metodă de conservare a alimentelor, sunt recipientele din sticlă, datorită factorului de durabilitate, rezistenței la căldură și pentru că nu lasă mirosuri neplăcute.
Alimente sărate
Dacă marinadele se află pe lista alimentelor la care trebuie să fiți deosebit de atenți atunci când le împachetați sau le gătiți cu folie de aluminiu, este pentru că acestea combină un element acid cu un element sărat.
Alimentele acide și sărate reprezintă un caz special atunci când se utilizează folia de aluminiu. Dacă acestea intră în contact cu folia de aluminiu, aceasta se poate decolora vizibil, iar aluminiul se poate desprinde.