În cazul nefericit în care un dezastru nuclear s-ar produce în zonă, este important să știi ce să faci, dar mai ales ce să NU faci.
Alimente pe care să nu le mănânci, sub nicio formă, după un atac nuclear
Alimentele proaspăt recoltate pot fi foarte periculoase. Apa din surse deschise (lacuri, râuri etc.) poate fi, de asemenea, contaminată dacă nivelul de radioactivitate a depășit cotele normale.
În regiunile în care se confirmă o contaminare gravă după un atac nuclear sunt esențiale o serie de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung privind consumul de alimente, anunță Institutului Național de Sănătate Publică într-un Ghid pentru populație în caz de urgență radiologică și nucleară:
• nu consumați lapte, lactate şi produse vegetale din producţia locală
• evitaţi sacrificarea animalelor și consumul cărnii potențial contaminate
• nu mâncați pește, fructe de mare, crustacee, vânat sau ciuperci recoltate din păduri.
Marcus Fitch, specialist militar în apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară, atrage atenția că, dacă vreți, totuși, să consumați carne de la animale sacrificate, trebuie să îndepărtați pielea și să evitați carnea care este aproape de oase și articulații.
Fructele, legumele și zarzavaturile pot fi, în general, sigure pentru consum, cu condiția să poată fi spălate bine și curățate de coajă, dar și să nu fi plouat după incidentul nuclear, caz în care materialele radioactive ajung mult mai ușor pe și în sol.
Fermierii trebuie să fie atenți și la hrana animalelor
Gospodarii de la sate sau fermierii trebuie să ia și ei o serie de măsuri foarte importante pentru a evita contaminarea alimentelor, atât pentru uz personal, cât și pentru hrana animalelor.
Este indicat să se ia măsuri de protejare a legumelor și nutrețului pentru animale (acoperirea cu o folie de plastic sau o prelată, de exemplu), adăpostirea animalelor și a păsărilor, dar și recoltarea produselor coapte și acoperirea lor, pentru a fi adăpostite de norul radioactiv.