1. Legumele
Greseala: fierbi sau gatesti la cuptorul cu microunde legumele
Varianta mai buna: gatitul la aburi
Este cea mai buna varianta, intrucat pastreaza toti nutrimentii legumelor. Broccoli, de exemplu, isi pierde proprietatile daca este fiert, insa daca este gatit la aburi isi pastreaza chiar si continutul de sulforafan (compus cu proprietati puternic anti-cancer, prezent in legume crucifere).
2. Capsunile
Greseala: le tai felii inainte sa le mananci
Varianta mai buna: mananca-le intregi
Capsunile intregi contin cu 8-12% mai multa vitamina C decat cele taiate. Asta se intampla pentru ca vitamina C se descompune la lumina si oxigen. Cel mai bine este sa tii capsunile in frigider inainte sa le consumi.
3. Vinul
Greseala: Lasi sticla sa “respire”
Varianta corecta: Savureaza o sticla proaspat deschisa
Daca o sticla de vin rosu este deschisa de mai mult de 12 ore, acizii organici si polifenolii incep sa se descompuna, ceea ce inseamna ca toate beneficiile vinului dispar.
4. Rosiile
Greseala: le mananci crude
Varianta mai buna: le incalzesti inainte
Daca faci acest lucru, creste semnificativ nivelul de licopen, substanta cu efecte anti-tumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele. Gateste rosiile in ulei de masline pentru un pachet nutritional complet.
5. Alimentele congelate
Greseala: sari peste ele la supermarket
Varianta mai buna: consuma-le cat mai des
Produsele congelate au niste atuuri greu de egalat. Fructele si legumele congelate au un nivel mult mai mare de nutrienti decat cele “proaspete”, intrucat sunt congelate imediat dupa ce sunt culese. Pe de alta parte, cele de pe rafturile magazinelor sunt culese inainte sa fie coapte (un minus din start la nutrienti), apoi transportate sute, mii de kilometri pana ajung la magazinele de langa tine.