Daca ai incerca sa congelezi lucrurile despre care iti vom spune, ai putea economisi timp si bani si astfel vei gasi gatitul mult mai convenabil. Inceara doar sa nu congelezi si sa decongelezi alimentele de prea multe ori. Alimentele pastrate la o temperatura constanta de 0 grade vor fi bune pentru consum pentru mai mult timp.
1. Vinul
Sticla de vin care nu s-a baut in intregime poate fi pastrata la congelator. In cazul in care nu ai un dop special pentru sticla, poti acoperi gatul sticlei cu folie de plastic si apoi poti infasura un elastic de bucatarie in jurul ei. Cand vrei sa consumi din nou vinul, asigura-te ca l-ai scos din congelator cu 60 de minute inainte.
Alt mod in care poti congela vinul este sa il pui in tavitele speciale pentru cuburile de gheata pe care le congelezi in mod normal. Depozitat astfel, este recomandat ca vinul sa se foloseasca apoi la gatit.
2. Ouale
Suntem deja obisnuiti sa pastram ouale in frigider, insa ceea ce nu este foarte cunoscut este faptul ca locul special amenajat pentru depozitarea acestora in frigider nu este cel mai bun. Pe usa frigiderului temperatura nu este suficient de scazuta. Tocmai din aceasta cauza te sfatuim sa congelezi ouale altfel: Sparge-le si amesteca la fiecare cana de oua crude o lingurita de sare- daca le pastrezi pentru mancaruri obisnuite sau o lingurita de zahar daca le pastrezi pentru prajituri. Ouale pot fi pastrate in congelator pana la 1 an, indiferent de termenul de garantie !
3. Orezul brun
Orezul brun are un continut de ulei mai mare decat orezul alb, ceea ce il face mai putin rezistent in timp. Dar ar putea tine cu cateva luni mai mult daca il congelezi. Daca pachetul a fost desfacut, orezul brun trebuie sa fie congelat doar dupa ce a fost reimpachetat in vid.
4. Untul
Untul se congeleaza cu usurinta, in pachet sau in cantitati mai mici, in pungutele pentru congelator. Daca trece in repetate randuri de la o temperatura la alta, un pachet de unt poate ramane bun doar cu o luna mai mult decat data inscriptionata pe ambalaj. Daca este pastrat in congelator, acesta isi poate pastra calitatile pana la 6-9 luni.
Untul care contine sare poate fi pastrat mult mai bine la congelator, de preferat dupa ce a fost impachetat in folie de aluminiu. Daca dupa decongelare acesta isi schimba mirosul, gustul sau consistenta, nu mai este bun pentru consum.
5. Laptele
Laptele poate rezista pana la 3 luni daca il congelezi. Trebuie doar sa ai grija ca recipientul in care se afla sa nu fie plin, deoarece isi va mari volumul. Dupa decongelare, zbate sticla sau cutia in care este depozitat- este posibil sa isi schimbe consistenta, insa este in stare buna pentru gatit.
6. Nucile
Te poti bucura de alimente uleioase precum nucile, alunele si migdalele pana la 1 an sau chiar 2. Desi continutul mare de ulei le poate face sa devina rancede, congelarea lor da rezultate foarte bune. Depoziteaza alimentele in pungi de plastic cu sistem special de inchidere sau in vid.
7. Ierburile pentru gatit
Ierburile proaspete sunt preferate pentru multe retete, insa nu intotdeauna avem acces la ele. De aceea, sfatul nostru este sa le congelezi in tavitele pentru gheata. Adauga apa peste fiecare cub in care ai pus ierburile si baga-le la congelator. Le poti prelungi calitatile pana la 6 luni.
8. Pasta de tomate poate fi congelata pentru 2-3 luni. Nu congela resturile de pasta de tomate direct in conserva, ci muta pasta in recipiente de sticla sau plastic.
9. Painea
Daca nu termini niciodata o paine intreaga cat timp este proaspata, o poti congela. Pune-o in pungute de plastic sau inveleste-o in folie de aluminiu si se va pastra proaspata si buna pentru consum.
10. Siropul de artar
Poti congela pe timp nelimitat siropul de artar! Desigur, congelarea imitatiilor si a sucurilor cu aditivi nu poate da acelasi rezultat. Muta siropul de artar din ambalajul original in recipiente din sticla si nu va trebui sa risipesti nici macar un singur strop.