Nimic nu este mai neplăcut când îți e poftă de paste, decât să ți se lipească de oala în care le-ai pus la fiert sau între ele. În primul caz te trezești că ai mai puține paste decât ți-ai fi dorit, pentru că multe au rămas pe fundul oalei, de unde va dura ceva să le dezlipești. În al doilea caz... ei bine, nimic nu e mai neplăcut decât să încerci să desfaci un ghem de spaghete când le amesteci cu sosul și te chinui să nu le transformi într-un soi de piure.

Trucul chefilor iscusiți pentru paste perfecte

Rachel Ray și Ina Garten, chefi la Food Network, au dezvăluit trucul lor preferat pentru a fierbe paste care nu se lipesc nici de oală, nici între ele: uleiul de măsline adăugat în apă. Ele spun că nu au dat niciodată greș cu acest truc, însă există și dezavantaje. 

Chef Lorenzo Boni nu este e acord metoda colegelor sale de breaslă pentru că, spune el, pelicula de ulei care se va forma pe paste va afecta și felul în care acestea se amestecă cu sosul.

Când fierbi paste trebuie să fii atent în primul rând la calitatea acestora. Pastele cu mult amidon riscă să se lipească mai mult decât celelalte.

Nu vă zgârciți cu apa în care fierbeți pastele. Ele trebuie să aibă loc să „înoate” în ea, în loc să stea înghesuite și să se lipească între ele.

Fierbeți apa bine și adăugați pastele doar când clocotește, pentru ca ele să fie antrenate și să se miște în oală.

Pastele se pot lipi între ele și în timpul procesului de scurgere a apei. „Fiți rapizi când scurgeți pastele și nu le lăsați prea mult în strecurătoare. Pentru asta trebuie ca sosul să fie deja gata când pastele sunt fierte, pentru a le putea combina imediat”, spune Lorenzo Boni.

Cunoscutul chef mai folosește un truc: amestecă în apă după ce pune pastele în oală pentru a forma un vârtej în care acestea să fie antrenate; procesul poate fi repetat la fiecare 2-3 minute, dacă ți se pare că apa nu clocotește suficient.

Tags: Paste, Chef, truc