Pentru cei mai puțin dornici de dulce, clătitele pot fi consumate și sărate, cu tot felul de umpluturi. Somon, șuncă, brânză, smântână... 

Totuși, foarte multe gospodine nu reușesc să facă un aluat perfect pentru clătite și adesea acestea fac cocoloașe. 

Care este greșeala pe care o facem cu toții cu aluatul de clătite?

O greșeală comună pe care trebuie să o evităm cu orice preț dacă vrem ca aluatul de clătite să fie un succes este să turnăm laptele peste făină repede și deodată. Astfel se formează cocoloașe. Pentru ca aluatul să fie omogen, lichidul trebuie încorporat încet, puțin câte puțin.

Pentru a face acest lucru, separați ingredientele uscate (zahăr și făină) de cele lichide (lapte și ouă). Amestecați-le cu mâna în două boluri separate. Apoi, încorporați ușor cele două preparate, amestecând după fiecare adaos. Odată ce amestecul s-a îngroșat, turnați untul topit, apoi ouăle și laptele rămase.

Pe lângă acest sfat, mai sunt și altele de luat în considerare pentru a evita cocoloașele: cerneți făina înainte de a lucra cu ea sau optați pentru o făină fluidă.

De asemenea, ar trebui să lăsați aluatul de clătite să se odihnească cel puțin o oră, sau chiar peste noapte dacă puteți. În caz contrar, puteți oricând să strecurați aluatul pentru a sparge orice cocoloașe, sau să folosiți un blender. 

foto: shutterstock.com