Istoria acestui desert este controversata. Unii spun ca a fost creat din greseala de tanarul chelner Henri Charpentier, in 1895, la Monte Carlo's Café de Paris, unde il servea pe Printul de Wales si i-a flambat din greseala clatitele. In cinstea unei curtezane au fost numite Crêpes Suzette. Larousse Gastronomique sustine, insa, ca aceste clatite au fost create de Restaurant Marivaux in cinstea actritei franceze Suzanne Reichenberg, al carei nume de scena era Suzette.
Indiferent de origini reteta ramane una delicioasa si clasica. Daca nu le-ai incercat pana acum, trebuie sa faci primele Crêpes Suzette dupa reteta lui Nicolas Boussin.
Ingrediente:
Pentru aluatul de clatite (15 clatite cu diametrul 20cm):
- 250ml lapte
- 50ml bere lager (bere de fermentare joasa)
- 100g ou
- 110g faina
- 25g unt
- 15g zahar
- 1g sare
- 25ml lichior de portocale
Amesteca faina cu zaharul si sarea. Adauga ouale, pe rand, incorporand bine pentru fiecare in parte. Toarna treptat berea si laptele si incorporeaza-le in aluat. Adauga untul topit si lichiorul. Daca e posibil, este bine sa lasi aluatul sa stea la rece, in frigider, peste noapte.
Prajeste clatitele intr-o tigaie unsa cu putin unt si impatureste-le de dau ori, astfel incat sa arate ca un sfert de clatita.
Pentru sosul Suzette:
- 140g zahar
- 5g coaja rasa de portocala
- 3g coaja rasa de lamaie
- 200ml suc de portocale
- 20ml suc de lamaie
- 135g unt
- 35ml lichior de portocale
Caramelizeaza zaharul intr-o tigaie. Adauga coaja rasa de citrice si sucul de lamaie combinat cu cel de portocala. Lasa sosul sa se reduca.
Da focul mic, adauga untul si amesteca pana cand se topeste.
Adauga 4 clatite in tigaie acoperindu-le cu sos.
Toarna lichiorul si flambeaza, continund sa acoperi cu sos clatitele, folosind o lingura. Lasa-le 2 minute in sos.
Scoate-le pe o farfurie cu cateva linguri de sos si serveste-le imediat.
*Chef Nicolas Boussin este cel mai bun patiser din Franta (2000), vicecampion mondial la Campionatul de Patiserie (2002) si ambasadorul culinar Grand Marnier (din 2003)