Salmoneloza este o infecție transmisă prin alimente stricate contaminate cu fecale. Deși în cele mai multe cazuri provoacă simptome ușoare și pacienții se recuperează, copiii și persoanele în vârstă trebuie să aibă grijă deosebită din cauza deshidratării pe care o poate provoca, care în unele cazuri duce la complicații mai grave.
Salmonella este un grup de bacili care se numără printre cele patru cauze principale ale tulburărilor digestive, în special ale diareei, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS @WHO). Printre alte măsuri preventive, pentru a evita infecția cu salmoneloză trebuie să gătim complet alimentele preparate cu ouă, să le consumăm imediat sau să le păstrăm în frigider până când sunt gata de consum.
În acest sens, specialiștii fac următoarele recomandări pentru a evita salmoneloza, ca urmare a consumului sau manipulării ouălor:
-Nu spargeți oul pe marginea farfuriei, deoarece Salmonella poate fi prezentă în coajă și ar putea contamina farfuria respectivă (spargerea oului poate contamina interiorul cu exteriorul cojii).
-Nu folosiți coaja de ou pentru a separa albușurile de gălbenușuri.
-Nu spălați ouăle înainte de a le pune în frigider.
-Cumpărați ouă cu coaja intactă și curată.
Fiți atenți la data limită de consum de pe cutie și de pe fiecare ou.
-Gătiți bine alimentele preparate cu ouă. În acest sens, este indicat să gătiți bine omletele (mai ales vara) și să le consumați imediat sau să le păstrați în frigider până le consumați.
Pe de altă parte, alte alimente preparate cu ou crud care nu vor fi gătite, cum ar fi tiramisu, milkshake-uri în care se adaugă ou crud etc., ar trebui, de asemenea, păstrate în frigider până când sunt gata de consum. Cu toate acestea, se recomandă prepararea acestor produse cu ou pasteurizat, precum și utilizarea maionezei și a sosurilor din comerț, de asemenea fabricate cu ou pasteurizat.