Cu siguranță s-a întâmplat ca atunci când ai pus ouăle în tigaie să observi că acestea au câteva puncte roșii, iar primul tău instinct a fost să le arunci imediat la gunoi. Ce sunt aceste pete roșii însă și de ce pot apărea? 

Ouăle sunt unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Sunt versatile și pot fi folosite în numeroase rețete, dar au și numeroase beneficia pentru sănătate. Cu toate acestea, putem observa uneori că unele ouă pot prezenta anumite anomalii, precum pete roșii în gălbenuș. 

Experții le numesc "pete de sânge" și apar din cauza rupturilor vaselor de sânge din sistemul reproducător al găinii în timpul ovulației. O altă cauză dintre cele mai frecvente a petelor roșii de pe gălbenușul de ou este descuamarea țesuturilor interne din tractul reproducător al găinii.

Aceste pete roșii se pot găsi pe suprafața a aproximativ 1% din gălbenușurile de ou comercializate. Ele pot fi prezente pe ouă după ce un vas de sânge spart apare în interiorul ovarelor găinii sau în oviduct, tubul care transportă oul din ovar spre lumea exterioară. Astfel, o parte din sânge poate cădea pe gălbenușul de ou (mai frecvent) sau în albușul de ou (destul de rar). 

Prezența acestor pete, nu are nicio legătură cu starea de sănătate a găinilor sau cu factori genetic, si reprezinta un simplu process fiziologic natural. Aceste pete sunt mai des întâlnite la găinile brune, în vârstă, sau mai stresate. 

Această anomalie nu reprezintă un pericol pentru consum. Putem mânca fără grijă astfel de ouă, îndepărtând petele roșii. În cazul în care oul conține mult sânge, este mai bine să îl aruncăm.

Tags: oua, tigaie