1. Gătitul la foc mic
O căldură scăzută este cel mai mare aliat în orice rețetă. Și pentru ouăle fierte. McGee recomandă ca apa din oală să nu fiarbă niciodată dintr-un singur motiv: atunci când apa fierbe oul o să se miște și o să se lovească de pereții recipientului. Bulele care apar pe măsură ce apa fierbe fac ca gălbenușul să se deplaseze în interior și să se "solidifice" la exterior.
Din acest motiv, McGee recomandă gătitul ouălor la o temperatură de aproximativ 80 de grade, la foc mic, pentru a evita fierberea care poate provoca și uscarea gălbenușului.
2. Scoateți oul din frigider un pic mai devreme.
În plus, se mai recomandă ca oul să nu intre direct din frigider în apă fierbinte, deoarece coaja este extrem de sensibilă la schimbările de temperatură și se poate sparge. De asemenea, oul trebuie pus în apă când aceasta este încă rece.
3. Nu țineți ouăle pe ușa frigiderului
De asemenea, nu este recomandat să le depozităm în cutiile de ouă pe care le găsim de obicei în ușa frigiderului. În această parte a frigiderului există cea mai mare variație de temperatură. Cel mai bun loc de păstrare a ouălor în frigider este în zona de sus, la mijloc și în cutie.
4. Nu spălați niciodată ouăle înainte de a le găti
Ouăle nu trebuie spălate înainte de a fi gătite. Substanțele toxice și bacteriile, cum ar fi Salmonella, se acumulează în coajă, care pot ajunge în interiorul oului și pot cauza o problemă gravă de siguranță alimentară datorită numărului mare de pori microscopici din partea cea mai puțin adâncă a oului (între 7.000 și 15.000).
5. Aveți grijă la timpul de gătire
Odată ce apa a ajuns la temperatura ideală, trebuie să o lăsăm între 9 și 11 minute, în funcție de mărimea oului sau de numărul de ouă pe care le gătim.
Dacă îl lăsăm mai mult de atât, vom rămâne cu un ou ușor cauciucat, cu un albuș cu miros neplăcut și un gălbenuș cu nuanțe cenușii sau verzui. Acest lucru se datorează faptului că proteinele din albușul de ou conțin atomi de sulf. Dacă este gătit prea mult, se eliberează hidrogen sulfurat, un gaz care dă oului un miros neplăcut (ca și cum ar fi putrezit) și o culoare verzuie a gălbenușului.
Poate fi mâncat, dar nu va arăta cel mai bine. După ce am trminat de gătit, este foarte important să îl scufundăm în apă rece. Un truc pentru a evita să continue să se gătească și să se lipească de coajă este să pregătiți un recipient cu apă rece și puțină gheață și să-l lăsați acolo să se răcească.