Patatnik este un preparat tipic regiunii din muntii Rodopi, dar care este consumat si in alte parti ale Bulgariei. In unele zone este cunoscut sub denumirea de kashnitsa. Este asemanator unei placinte si contine in principal cartofi rasi, ceapa, menta, uneori si branza si carne.

Exista doua moduri de a gati patatnik: amestecand toate ingredientele si gatindu-le la foc mic in tigaie sau folosindu-le ca umplutura intre doua foi de aluat, cea de-a doua varianta semanand cu o alta mancare bulgareasca, banitsa. Va prezentam mai jos retetele pentru ambele variante:

Reteta 1

Ingrediente:

Aluat:

  • 6 linguri faina
  • ½ ceasca ulei
  • Apa
  • 1 lingura unt topit

Umplutura:

  • 1,25 kg cartofi dati pe razatoare
  • 4 cepe taiate marunt
  • 3 oua batute
  • 1 lingura menta proaspata (sau oregano uscat)
  • ½ lingurita ulei
  • ½ lingurita sare
  • Piper

Se pregateste un aluat din faina, ulei si apa atat cat este necesar. Se lasa la temperatura camerei 15 minute, se imparte in doua parti, una putin mai mare decat cealalta. Se intinde foaia mai mica astfel incat sa fie cu 4-5 cm mai mare decat fundul formei.

Se amesteca ceapa, cartofii, oaule batute, menta, sarea si piperul. Se unge forma cu unt, se intinde foaia mai mare si se pune pe fundul formei, ridicand marginile. Se toarna umplutura apoi se acopera cu foaia mai mica. Se unesc cele doua foi pe margini, astfel incat sa nu iasa umplutura. Se coace la 190 o C timp de 25 de minute, sau pana se rumeste.

Reteta 2:

Ingrediente:

  • 2kg cartofi rasi
  • 4 oua
  • 300 gr branza
  • 2 lingurite menta uscata
  • Sare
  • Piper

Branza se faramiteaza, se adauga ouale batute si menta. Se pun si cartofii . Se unge o forma cu unt iar restul de unt se topeste si se adauga in compozitia cu branza si cartofi. Se coace la 220 o C timp de 20 de minute.

Pofta mare!

Sursa foto: bulgaria travel