Daca bucataria croata va este absolut necunoscuta si nu stiti nici un preparat de pe aceste meleaguri, atunci Rabska torta este alegerea perfecta pentru a face cunostinta cu deliciile culinare ale acestei tari.
Rabska torta (in traducere prajitura din Rab) este un desert traditional din insula Rab, din Croatia. Cu o vechime de peste 800 de ani, se spune ca ar fi fost preparata pentru prima data in 1177 pentru Papa Alexandru al III-lea, cu ocazia binecuvantarii catedralei Adormirea Maicii Domnului din Rab. Prajitura a devenit apoi o delicatesa consumata in special de aristocratie, pe vremea cand insula Rab apartinea Republicii Venetiene. Se spune ca reteta a fost apoi pastrata de catre maicutele din manastirea Sf. Anton de Padova si apoi de calugarii benedectini de la manastirea Sf. Andrei, fiind mult timp tinuta secret.
Aroma speciala a acestui desert este data de combinatia de migdale, lamaie si Maraschino, un lichior dulce-amarui, preparat din cirese Marasca (cultivate in special in Zadar, Croatia dar si in Torreglia, in nordul Italiei) si din samburii acestora. Se pare ca si Napoleon Bonaparte obisnuia sa se delecteze cu aceasta bautura dupa masa de pranz sau cina, printre alte personalitati politice care au apreciat aceasta bautura numarandu-se si regina Victoria a Angliei, tarul Rusiei Nicolae I, Ludovic al XVIII-lea al Franței.
Prajitura are forma unui melc insa poate fi gasita in multe alte forme, mai ales in magazine. In zilele noastre Rabska torta se prepara mai ales la ocazii speciale, reteta originala fiind in continuare cunoscuta doar de cateva persoane.
Daca ajungeti in Croatia, Rabska torta este suvenirul perfect, care va aduce acasa aroma Adriaticii.
Ingrediente
Aluat
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri untura sau unt
- 1 lingura lichior Maraschino (puteti inlocui cu cherry)
- 2 linguri apa Faina cat cuprinde
Umplutura
- 1 kg migdale curatate, fara coaja
- Cateva migdale amarui si muguri de pin
- 1 kg zahar granulat
- 6 oua coaja de la 1 lamaie si de la 1 portocala
- 30 ml lichior Maraschino
Se amesteca toate ingredientele si se face un aluat care se lasa sa se odihneasca o ora.
Pentru umplutura, se macina fin migdalele si mugurii de pin, se adauga zaharul, coaja de lamaie si de portocala, lichiorul si ouale batute. Se amesteca lent si se lasa crema sa se odihneasca, astfel incat consistenta sa devina mai putin lichida.
Aluatul se imparte in doua. Se intinde o parte in foaie subtire si se taie fasii cu latimea de 5cm. Peste acestea se intinde umplutura, lasandu-se marginile libere. Se intinde si a doua parte de aluat, se taie 2 fasii lungi cu latimea de 1 cm, care se plaseaza de o parte si de alta a bucatii mai mari de aluat, astfel incat sa impiedice umplutura sa curga. Cu o furculita se niveleaza umplutura.
Prajitura se baga la cuptorul incalzit in prealabil si se coace la 1000 C, timp de 30-40 de minute, pana cand devine aurie. Dupa ce se scoate din cuptor, se insiropeaza cu putin lichior Maraschino, iar cand se raceste se presara zahar pudra.
Pentru informatii despre cum puteti obtine forma originala a Rabska torta va invitam sa vizionati acest material video: