Spre deosebire de alte retete pe care le-ati descoperit de-a lungul episoadelor In jurul lumii in cautarea experientelor culinare, reteta de azi are o istorie recenta, fiind conceputa in 1972 de catre Ian Dowding, chef-ul restaurantului The Hungry Monk (Calugarul infometat) din Jevington, Anglia, si de catre proprietarul restaurantului, Nigel Mackanzie. Se spune ca sursa de inspiratie ar fi fost o placinta americana, Blum's Coffee Toffee Pie, care avea la baza caramel, frisca si cafea. Pe langa introducerea bananelor in reteta, Dowding a ales si o alta modalitate de a obtine crema caramel: pentru desertul american caramelul se obtinea din fierberea zaharului cu frisca si unt, pentru Banoffe pie totul devine mult mai simplu, caramelul obtinandu-se din lapte condensat.
Reteta s-a bucurat de un mare succes, devenind o prezenta constanta in meniul restaurantului, ajungand apoi populara in toata tara si chiar depasind granitele, pana in Australia sau S.U.A.
Banoffee pie a avut un asemenea succes in Anglia incat aroma de caramel si banane a fost folosita si la alte dulciuri, existand inghetata, bomboane, yaurt, espresso, biscuiti cu aroma banoffee.
Banoffee este un desert simplu de realizat, cu putine ingrediente. Blatul prajiturii este format din biscuiti pisati si unt sau aluat de tarta, urmand apoi un strat de banane si crema caramel din lapte condensat (va amintiti dulce de leche? :)) iar la final frisca.
Numele desertului, Banoffee, provine de la cele doua ingrediente principale, banana si caramelul (toffee); desi conform numelui este o placinta (pie) in realitate forma si consistenta ne duc mai degraba cu gandul la tarta. Cu o consistenta cremoasa, o alaturare de caramel si banana putin neobisnuita, mai ales la prima gustare, dar extraordinar de reusita, un timp de preparare scurt (daca nu tinem cont de timpul necesar pentru pregatirea cremei caramel) sau foarte scurt in cazul in care optati pentru varianta „moderna”, cu blat de biscuiti, Banoffee pie este un desert delicios, usor de obtinut chiar si pentru cei mai putin experimentati in bucatarie. Daca nu sunteti specialisti in deserturi atunci alaturi de deja clasicul tiramisu cu piscoturi trebuie sa va invatati cum se prepara Banoffee pie, inca un desert ce poate fi obtinut de oricine.
Va prezentam reteta originala a lui Ian Dowding pentru Banoffee pie dar si varianta mai scurta, cu blat de biscuiti. Eu am testat varianta cu biscuiti si va garantez ca rezultatul este foarte gustos. Atentie insa, este un desert foarte, foarte dulce, taiati felii subtiri. Pentru ca mie nu mi-a reusit de prima data frisca (pe care am preparat-o din smantana cu 30% grasime, gasiti in comert smanatana pentru frisca, cu un continut ridicat de grasime) si pentru ca imi mai ramasera biscuiti, am pus intai bananele apoi crema caramel si am pus deasupra inca un strat de biscuiti. M-am incapatanat totusi si am incercat sa fac a doua oara frisca, de data aceasta documentandu-ma mai bine. Am descoperit ca secretul (pe langa o smantana de calitate, cea mai indicata fiind cea proaspata, de casa, si nu cea de pe rafturile magazinelor) este ca smantana sa fie tinuta mai mult timp la frigider sau congelator si chiar vasul pe care il folositi si telul sa fie tinute o perioada la congelator. A doua oara a fost cu succes, desi frisca mea nu a avut o consistenta prea tare. Nu am mai folosit cafea instant in frisca, de teama sa nu se taie din nou, dar daca stapaniti tehnica puteti experimenta. Oricum, prajitura este delicioasa si fara frisca.
Daca as face inca o data acest desert as incerca si varianta cu mere (vedeti mai jos) sau folosi in loc de frisca o inghetata racoritoare, in momentul servirii.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 250 gr faina
- 25 gr zahar pudra
- 1 ou si 1 galbenus
(Desi Ian Dowding nu ar fi fost de acord sa folositi biscuiti, aceasta reteta este mult mai rapida : aveti nevoie de 400-500 gr biscuiti digestivi pe care ii pisati si peste care puneti 110 gr unt topit, amestecand bine. „Aluatul” rezultat se pune in forma de tarta si se lasa la rece 1 h. Eu am avut cca 650 gr din care am obtinut primul strat, care s-a intarit foarte frumos si un al doilea strat folosit cat sa acopere crema caramel).
Pentru umplutura:*
- 1 ½ - 2 conserve lapte condensat
- 5-6 banane coapte
- 425 ml frisca
- 1 lingurita cafea instant
- 1 lingurita zahar pudra
- 1 praf de cafea macinata
Se pun zaharul si faina intr-un bol, se taie untul cubulete si se amesteca pana rezulta un aluat faramicios. Se adauga oul si galbenusul, se framanta, se formeaza un aluat care se lasa la rece ½ h.
Se pune aluatul in forma de tarta, se ridica aluatul si pe marginea formei si se lasa la cuptor, la 1800 C pana devine auriu.
Bananele se curata si se taie pe lungime (puteti taia si rondele). Peste aluat se toarna caramelul (pentru reteta vedeti dulce de letche), apoi bananele. Se bate frisca impreuna cu zaharul si cafeaua instant. Se intinde frisca peste banane apoi se presara un praf de cafea macinata.
* Ian Dowding spune ca este acceptata o singura variatie a umpluturii (dar, sa fim seriosi, o exceptie duce la alta, asa ca folositi-va imaginatia), careia pe principiul crearii numelui pentru Banoffee (scris Banoffi in unele cazuri) ii da numele Apploffi (apple=mar, toffee=caramel) , aceasta umplutura avand la baza merele fierte cu putin suc de portocale si zahar si caramelul.