Desigur, timpul exact de digestie depinde de sănătatea fizică a fiecărui individ, de metabolism, vârstă și chiar sex da, în general, unele alimentele traversează rapid sistemul digestiv în timp ce altele rămân mai mult.
Pentru a simplica termenii, timpul de digestie este intervalul în care stomacul procesează mâncarea în particule mici pentru ca substanțele nutritive să fie transferate, la nivelul intestinului, în sânge.
Este important, în curele de slăbire, să știi care e timpul de digestie, pentru a alege în mod inteligent alimentele. În cazul alimentelor care se digeră rapid, ai putea să constați că mânânci mai mult decât ar trebui pentru că, la scurt timp după încheierea mesei, senzația de foame va reveni.
Genul acesta de alimente îți dau un boost de energie - nivelul glicemiei sare brusc. Deși sună bine, dacă organismul este inundat cu glucoză și nu o folosește, aceasta se transformă în grăsime.
Alimentele care se digeră greu îți cresc glicemia mult mai încet, conferind organismului o doză de energie mult mai stabilă și echilibrată. Dar dacă mănânci doar alimente de acest fel, îți obligi sistemul digestiv să lucreze la maximum tot timpul, ceea ce înseamnă un stres în plus pentru organism.
Specialiștii sugerează să nu combinăm tipurile de alimente care se digeră repede cu cele care se digeră greu și să evităm să consumăm alimente ușor digerabile la scurt timp după cele greu digerabile.
Iată, mai jos, timpii de digerare pentru diverse alimente
apa
se transferă în intestin imediat
sucul de fructe sau legume
15-20 minute
legumele crude
30-40 minute
legumele gătite
40 minute
peștele
45-60 minute
salată cu ulei
1 oră
legume cu amidon
1,5 - 2 ore
orez, arpacaș, quinoa
2 ore
lactate
2 ore
nuci
3 ore
carne de pui
1,5 - 2 ore
carne de vită
3 ore
carne de miel
4 ore
carne de porc
5 ore
Share în bucate - Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele