Frigul poate modifica "structura" unui aliment, deteriorandu-i textura, consistenta si, prin urmare, gustul. Pentru evitarea greselilor trebuie tinuta minte o singura regula: alimentele care nu sunt pastrate la rece in supermarketuri nu ar trebui sa fie pastrate astfel nici acasa. 

 

Site-ul mentionat alcatuieste o lista cu zece alimente care trebuie pastrate la temperatura camerei. 

 

Rosiile - Ideea ca rosiile vor avea o durata de viata mai lunga si vor fi mai tari daca sunt puse in frigider este gresita. Nu numai ca vor fi mai moi si mai fainoase, dar isi vor pierde si din gust. Este recomandabil sa se pastreze la temperatura camerei si sa se consume cand sunt pe deplin coapte sau la cel mult trei zile de la coacere. Daca unele parti incep sa se inmoaie, se pot indeparta, iar restul se poate consuma ca suc de rosii. 

 

Ouale - Este bine ca ouale sa fie pastrate in cutia in care au fost cumparate, la temperatura camerei. Daca sunt puse la rece, coaja absoarbe mirosurile din frigider, influentand gustul. 

 

Painea - Este un produs care nu ar trebui sa fie pus niciodata in frigider. Pastrat la rece, se usuca, se intareste, pierzandu-si prin urmare fragezimea. Pentru a-i prelungi durata de viata, painea poate fi infasurata intr-o panza curata si uscata sau tinuta in cutia de paine, cu un mar taiat in doua alaturi. Acesta absoarbe umiditatea, iar painea isi pastreaza coaja crocanta si miezul moale mai mult timp. Painea de forma rotunda se pastreaza buna mai multa vreme decat cea de forma alungita. 

 

Ciocolata - Cand este pastrata la frigider, ciocolata prinde la suprafata o pojghita fina alba. Nu este mucegai, ci grasime care iese deasupra. Consumul ei nu prezinta niciun risc pentru sanatate, insa gustul este alterat. Ciocolata se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei, in locuri ferite de lumina. 

 

Castravetii - Pastrand castravetii la frigider nu li se prelungeste viata, ci dimpotriva. La contactul cu frigul, coaja se inmoaie repede, iar castravetele isi pierde gustul. Daca nu este inceput, poate fi pastrat fara probleme la temperatura ambientala, iar daca este taiat, partea inceputa se protejeaza cu folie de plastic. 

 

Busuiocul - La fel ca rosiile, busuiocului ii place caldura, iar temperatura din frigider il face sa se ofileasca mai repede decat ar trebui. In plus, planta are tendinta sa absoarba toate mirosurile din frigider, pierzandu-si astfel propriul gust. Busuiocul se pastreaza cel mai bine intr-un pahar cu apa, departe de lumina directa a soarelui, la fel ca florile. 

 

Cartofii - Se pastreaza cateva saptamani la temperatura ambientala si la adapost de lumina. Nu se pun in niciun caz in frigider, amidonul din ei transformandu-se in zahar si schimbandu-le considerabil textura. Rezultatul este ca la pregatirea termica devin granulosi. Exista totusi doua exceptii: cartofii noi, care se pot pastra doua-trei zile la rece, si cei dulci. 

 

Ceapa - Pusa la rece, ceapa se inmoaie ca efect al umiditatii, ia gustul altor alimente si mucegaieste. Cel mai bine se pastreaza intr-un loc uscat, recomandare valabila si in cazul usturoiului. 

 

Cafeaua - Pastrarea cafelei la rece este o mare greseala. Nu numai ca isi pierde savoarea, dar absoarbe si toate mirosurile din frigider. Este recomandabil sa se pastreze intr-o cutie inchisa ermetic, intr-un loc uscat. 

 

Pepenii - Un pepene rece este foarte placut de mancat, dar si mai bun este cand are gust bun. Pentru a pastra toata savoarea acestui fruct, este bine sa fie lasat afara sau la temperatura camerei. Isi pastreaza astfel intreg gustul dulce si toate calitatile antioxidante