S-ar putea sa ai parte si de esecuri, iar culorile dorite sa nu fie chiar atat de stralucitoare, dar merita sa incerci. Ar trebui sa faci primul test pe cateva oua cu ceva timp inainte de Paste, ca sa nu te trezesti chiar inainte de ziua cea mare fara oua rosii pe masa.
Culorile se obtin din surse vegetale cu pigmenti puternici: spanac, sfecla rosie, coacaze, morcovi. Poti incerca si produse proaspete, si varianta congelata sau la conserva, insa rezultatele cele mai bune se obtin cu primele dintre ele.
Foloseste oua cu coaja alba pentru ca asta va garanta o culoare mai puternica si mai frumoasa. Spala-le bine cu un degresant usor si pune-le la fiert.
Ai doua variante pentru a le colora natural: fie le fierbi in apa in care adaugi si sursa de culoare si otet, fie pregatesti un amestec concentrat si colorat in care sa pui apoi ouale. Noua ne-a placut a doua varianta, prezentata de o bloggerita americana pe site-ul ei Poppy Haus.
Ouale se fierb la foc mic si se scot la racit. Intre timp, pregatesti culorile.
Pentru oua albastre: pregateste la stocator un suc din jumatate de varza rosie. Fierbe-l la foc mic timp de 5 minute, adauga 2 linguri de otet si strecoara amestecul printr-o sita deasa intr-un bol. Lasa-l sa se raceasca. Adauga un sfert de lingurita de praf de copt si amesteca pana cand se dizolva.
Pentru oua galbene: stoarce morcovi si radacina de turmeric. Pune sucul la fiert la foc mic, pana da in clocot. Adauga cateva fire de sofran si gateste timp de cateva minute, pana cand lichidul se reduce la jumatate. Adauga 2 linguri de otet si strecoara prin sita intr-un bol.
Pentru oua rosii/roz: pregateste suc din sfecla rosie, visine sau zmeura. Fierbe sucul la foc mic timp de 5 minute, adauga 2 linguri de otet si strecoara prin sita intr-un bol.
Dupa ce ai pregatit culorile poti sa inmoi si rostogolesti oulale fierte prin aceste vopseluri si sa le lasi sa se usuce. Daca vrei sa le dai mai multa stralucire, poti sa le stergi cu o bucata de material moale inmuiat in ulei de gatit.
PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE: