Intotdeauna planurile de gratar pornesc asa: sa fie si porc, dar sa fie macar si o bucatica de pui. Puiul este vazut ca alternativa sanatoasa si cu mai putine grasimi pentru carnurile grele pe care le frigem, de obicei, pe gratar. Este adevarat, dar pentru ca are mai putine grasimi decat carnurile rosii risca sa fie ori foarte uscat, ori foarte ars.
Pe cat de simplu pare, pe atat de pretentioasa e carnea lui atunci cand o gatesti pe carbunii incinsi. Are nevoie de timp si foc domol ca sa se patrunda bine, iar la exterior sa ramana doar cu pielita crocanta.
Spala si usuca bine carnea de pui. Daca ai timp, lasa-o sa se zvinte in frigider pentru a primi apoi mai usor condimentele pregatite.
Da-i timp sa se marineze. Alege condimentele preferate, sare, piper, amesteca-le cu putin ulei de masline si zeama de lamaie si imbraca carnea de pui cu ele. Lasa-i timp sa fure din arome si vei obtine o friptura suculenta si moale chiar daca ai depasit ceva mai mult timpul pe care o lasi pe gratar. Cel mai bine e sa lasi carnea la marinat peste noapte, asa ca trebuie sa stii din timp cand vrei sa faci gratarul cu prietenii.
Alege doar pulpele, daca nu ai timp de marinare. Acestea au mai multa grasime decat pieptul de pui si au avantajul de a fi gatite cu tot cu os ceea ce le va da o savoare in plus. Pulpele de pui, intregi sau portionate, au nevoie de 20-25 de minute pe gratar ca sa fie gatite bine.
Rumeneste fara graba. Daca te-ai hotarat sa frigi un pui intreg trebuie sa iei o gustare inainte. Ai de asteptat cel putin 40 de minute de perpeleala, pana cand carnea e perfecta. Puiul pe gratar se gateste la caldura mica si foarte incet. Adica carbunii incinsi se dau intr-o parte a gratarului, iar daca folosesti gratar cu gaz, e mai bine sa stingi jumatate din arzatoare.
Puiul se aseaza pe partea de gratar mai putin fierbinte si se frige cu capacul de la gratar inchis. Daca mai gatesti si alte carnuri, puiul ar trebui sa fie pus primul.
Sosul se aplica la final. Daca ai adoptat moda americana si iti place sa ungi fripturile cu diverse sosuri in timpul gatirii pe gratar, e bine ca in cazul puiului sa lasi etapa aceasta la final. Sosurile, de obicei dulci si cu zahar, nu trebuie sa stea prea mult pe flacara, altfel se vor arde si vor forma o crusta amara.
Cumpara-ti un termometru pentru carne. E adevarat ca poti taia cu un cutit in carne ca sa vezi daca e patrunsa, dar ii strici tot aspectul. Cel mai bun si mai sigur mod de a testa o friptura este termometrul. Carnea de pui e patrunsa si perfecta cand termometrul arata 71-73C.