Potrivit Serviciului de Inspecție și Siguranță Alimentară al Statelor Unite (USDA), dacă se spală sau se clătește carnea roșie sau de pasăre înainte de a fi gătită, bacteriile din sucuri se pot răspândi în alte alimente, ustensile și suprafețe, ceea ce se numește contaminare încrucișată.
Cu ani în urmă, această practică de spălare a cărnii pentru a îndepărta murdăria și chiar sângele era acceptată, însă sistemul modern de siguranță alimentară nu o impune și nu am face decât să ne punem sănătatea în pericol.
Carnea conține microorganisme care, atunci când intră în contact cu apa, pot să se împrăștie pe alte suprafețe și să le contamineze cu bacterii, această contaminare încrucișată putând duce la potențiale toxiinfecții alimentare, potrivit lui Daniel Green, director adjunct de microbiologie clinică la Columbia University Medical Center/New York-Presbyterian Hospital.
Păsările de curte pot transmite bacterii precum salmonella, în timp ce carnea roșie poate avea E. coli, așa că nu ar trebui să ajungă niciodată pe tejghea sau în chiuvetă.
"De asemenea, clătirea nu este un mod foarte eficient de a elimina bacteriile din carne. Multe dintre bacterii se lipesc ferm de carne, astfel încât, chiar și prin clătire, nu eliminați eficient nicio bacterie. În orice caz, nu faci decât să le răspândești pe alte suprafețe", a explicat Green.
Foto: unsplash.com