Cercetatorii precizeaza ca au recurs la doua tehnici diferite. Prima, numita Ofcom, foloseste esantioane de 100 de grame pentru analizarea nivelului de energie, sodiu, grasimi saturate si zahar si atribuirea unei valori de la 1 la 100. Cu cat cifra este mai apropiata de 100, cu atat materialul analizat este mai nutritiv. Cealalta metoda utilizata, Nutriment Value Score (NVS), recurge la o tehnica asemanatoare, insa se concentreaza pe continutul de proteine, energetic, pe nivelul de grasimi, vitamine si calciu.

Au fost analizate, intre altele, insecte ca lacustele, albinele, viermii de matase, omizile, precum si esantioane de carne de pui, vaca si porc. Potrivit primei metode, insectele ar avea niveluri asemanatoare cu tipurile de carne "clasica", insa rezultatele obtinute prin aplicarea celei de-a doua metode plaseaza insectele in frunte: "Compozitia nutritionala a aratat o mare diversitate intre specii. Conform modelului Ofcom, nicio insecta nu a fost mai buna pentru sanatate decat produsele pe baza de carne. In schimb, prin folosirea metodei NVS s-a constatat ca lacustele, gargaritele rosii de palmier si gandacii morari sunt mai sanatosi decat carnea de vita si pui. Nicio insecta nu este, din punct de vedere statistic, mai putin sanatoasa decat carnea", arata autorii studiului.

Unele insecte sunt atat de hranitoare incat "carnea ar fi preferabila unora dintre ele din punct de vedere nutritional in caz de supra-alimentare". Acest lucru inseamna ca insectele ar putea deveni o solutie ideala, mult mai buna decat carnea, in situatie de subnutritie.

In plus, amenajarea unor crescatorii de insecte ar fi mai usoara si mai ieftina decat a celor de animale domestice, cu a caror carne sunt obisnuiti oamenii. In timp ce o vaca ajunge la maturitate in cativa ani, insectelor le ajung cateva zile pana la acest stadiu, iar spatiul de stocare a lor este mult mai mic decat in cazul septelului.

Ramane "doar" ca oamenii sa se obisnuiasca sa consume insecte, preferandu-le diferitelor tipuri de carne.

 

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE: