Cu siguranță mulți dintre noi gătim acasă tot felul de rețete pe bază de carne de pui, însă nu întotdeauna o facem corect. 

Ești pasionat de gastronomie, iubitor al cărnii de pui sau doar curios? Descoperă în continuare cele mai comune greșeli pe care să le eviți când pregătești puiul!

Nu decongela carnea la temperatura camerei 

Bacteriile se dezvoltă la căldură (inclusiv Salmonella), de aceea se recomandă ca, înainte de gătire, carnea de pui să se dezghețe în frigider și nu la temperatura camerei. Chiar dacă procesul are loc într-un ritm mai lent în frigider, este o metodă de decongelare mult mai sănătoasă și mai puțin periculoasă. 

Nu găti puiul mai mult sau mai puțin decât este necesar

Pentru a afla exact care este temperatura din interiorul cărnii de pui poți folosi un termometru de gătit, un accesoriu foarte util mai ales în cazul în care preferi puiul întreg (în situația menționată ai grijă să nu poziționezi termometrul lângă os, pentru că nu vei obține rezultatul real). În general, carnea de pui este gata dacă termometrul indică 73-74 de grade Celsius. Peste acest prag carnea se va usca, iar sub valoarea aceasta ea este gătită insuficient. 

Nu porționa carnea imediat după gătire

Carnea de pui (dar nu numai) are nevoie de câteva minute de ”tihnă” înainte de a fi tăiată și servită. Motivul este unul mai puțin cunoscut de gospodine, dar foarte important de avut în vedere: în timpul gătirii sucurile sunt împinse către exterior, iar după ce ai scos carnea din cuptor este nevoie de un timp (mai precis de câteva minute) pentru ca acestea să fie redistribuite uniform în structura cărnii. Iată, deci, secretul unei fripturi suculente din carne de pui!

Nu folosi aceleași ustensile de gătit și pentru alte alimente 

Carnea poate contamina vasele și ustensilele folosite pentru gătirea sa, de aceea este foarte important ca acestea să fie spălate temeinic înainte de a fi utilizate și pentru alte alimente. Ba chiar mai mult decât atât, tocătorul, cuțitele folosite și alte astfel de accesorii folosite pentru pregătirea cărnii crude pot fi diferite de cele pentru fructe și legume, să spunem. 

Nu îndepărta pielița de pe carnea de pui 

Dacă te numeri printre cei care preferă carnea de pui fără pieliță, îndepărteaz-o doar după ce puiul este gătit. Rolul său este de a menține carnea umedă în timpul preparării, astfel că friptura va fi mult mai suculentă și mai fragedă. Același principiu este valabil și în cazul dezosării, deci este cel mai bine să îndepărtezi oasele abia după ce puiul este gata. 

Carnea de pui este simplu de preparat și va fi extrem de delicioasă dacă urmezi sfaturile noastre de gătire!

Sursa foto:  Unsplash