Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA) a avertizat că spălarea puiului înainte de a fi gătit crește riscul de răspândire a bacteriei campylobacter pe mâini, suprafețele de lucru, haine și ustensile de gătit prin stropirea cu picături de apă.

Cu toate acestea, mulți oameni continuă să facă aceeași greșeală.

Atunci când puiul este pus sub robinet, stropii de apă pot ajunge în organismul nostru prin intermediul ustensilelor pe care le avem pe lângă noi. 

"Atunci când picăturile de apă stropesc și intră în contact cu mâinile, hainele, ustensilele de gătit, precum și cu suprafețele din apropiere, cum ar fi chiuveta, acestea devin contaminate cu bacteria Campylobacter", explică FSA. Catherine Brown, președinta FSA, spune că copiii sub cinci ani și adulții sunt cei mai susceptibili de a fi afectați.

Enterita cu Campylobacter este una dintre cele mai frecvente cauze de intoxicații alimentare. În special în timpul călătoriilor, a devenit cunoscută sub numele de diareea călătorului.

Infecția este cauzată, de obicei, de consumul de păsări de curte crude, legume proaspete sau lapte nepasteurizat.

Sindromul intestinului iritabil și sindromul Guillain-Barré, care atacă sistemul nervos periferic, pot rezulta în urma infecției cu această bacterie, precum și decesul, copiii și adulții în vârstă fiind cei mai expuși riscului.