Sangria nu e un cocktail asa cum ai putea crede. Este o bautura asemanatoare punch-ului englezesc, pregatita in intimitatea propriei bucatarii si nu in baruri. Ne-am inspirat din retetele prezentate in diferite emisiuni de reteaua Food Network si ti le aratam pe cele mai bune.

Sangria alba

Dupa nume, stii sigur ca sangria trebuie sa fie rosie ca focul. Ei bine, la tine in bucatarie esti liber sa folosesti ce vin vrei, iar daca sortimentele rosii nu iti plac, poti face sangria si cu vin alb. Va avea un gust mai placut si va fi mai eleganta in comparatie cu sangria traditionala. Ai grija sa o tii la rece inainte de servire si ca sa nu-i diluezi savoarea pune la dispozitia oaspetilor cuburi de gheata din care sa isi puna dupa pofta inimii.

Ingrediente:

  • 2 sticle (de 750ml) vin alb rece
  • 230ml brandy
  • 2 portocale feliate
  • 1 lamaie feliata
  • 1 lime feliat
  • 50g zahar fin

Toarna vinul si brandy-ul peste fructe si zahar intr-o bol mare din care vei servi sangria. Amesteca pana cand zaharul se dizolva. Nu mai ai nevoie decat de un polonic cu care toata lumea sa isi poata pune sangria in pahare. Sau poti sa o pui intr-o carafa din care sa se toarne usor.

Sangria rosie

O sangria asemanatoare cu originalul in care sa adaugi un stop de aroma prin lichior de portocale.

Ingredinete:

  • 1 sticla (750 ml) vin rosu sec
  • 80ml brandy 
  • 80ml lichior portocale
  • 2 linguri zahar 
  • 2 portocale feliate
  • 1 mar verde feliat
  • 350ml sifon/ apa minerala

Amesteca vinul cu lichiorul si zaharul int-o carafa pana cand zaharul se dizolva. Adauga apoi fructele si pune sangria la frigider timp de cel putin o ora. Adauga apa minerala sau sifonul chiar inainte de servire.

Vezi cum poti castiga unul dintre cele doua mixere KITCHENAID oferite de FoodStory si Bilancia

Sangria rubinie

O varianta mai parfumata a aceleiasi sangria rosii. De data aceasta vei folosi fructe exotice pentru a da un gust deosebit bauturii.

Ingrediente:

  • 2 rodii mari
  • 2 pere mari, fara samburi, feliate
  • 2 fructe stea (carambola) feliate subtire
  • 3 sticle (de 750ml) vin rosu sec
  • 230ml brandy sau coniac
  • 230ml suc de rosii
  • 100g zahar
  • 2 bete scortisoara
  • anason
  • 1 litru apa minerala rece

Curata rosiile si scoate intr-un castron samburii zemosi, indepartand pielita amara care ii separa. Pune-i intr-o carafa alaturi de feliile de pere si fructe stea. Toarna vinul, coniacul si sucul de rosii. Apoi adauga zaharul, scortisoara si anasonul si amesteca bine pana cand zaharul se dizolva. Pune sangria la frigider peste noapte. Apa minerala se adauga exact inainte de servire.

Sangria cu piersica

O bautura pe baza de Riesling la care ai nevoie de doar 3 ingrediente.

  • 3 piersici mari, decojite si taiate in jumatati
  • 1 sticla (750ml) Riesling
  • 10 frunze de menta, rupte cu mana

Rade doua jumatati de piersica pe o razatoare mare. Restul de piersici se toaca in cubulete mici. Se pun impreuna intr-o carafa impreuna cu vinul si menta. Se amesteca bine si se pun la frigider cel putin 2 ore.

Sangria spumanta

O bautura sofisticata pe care o poti face la tine acasa.

Ingrediente:

  • 350ml apa minerala sau sifon rece
  • 230ml brandy de piersici rece
  • 200g zahar fin 
  • 2 sticle (de 750ml) vin spumant sau sampanie
  • 350g fructe de padure asortate, spalate si zvantate bine

Amesteca apa minerala, brandyul si zaharul intr-un bol de punch. Cand zaharul s-a dizolvat desfa sampaniea si toarn-o incet in bol. Pune jumatate din fructele de padure in amestec, iar restul pastreaza-le pentru decor.

Surse foto: Food Network