Conserva de ton n-ar trebui sa iti lipseasca din camara. Poate fi de mare ajutor cand ai nevoie de un strop de consistenta pentru o masa sanatoasa. Il poti folosi in retete de paste, in sandvisuri sau in salate de primavara.
Paste cu ton
Cu minim de efort cina ta de azi poate fi usoara si gustoasa. Caperele si busuiocul aduc aromele bucatariei italiene la tine in farfurie.
Ingrediente (pentru 4 portii):
- 250g paste (cochilii)
- 1 ceapa rosie mare, tocata
- ½ legatura busuioc proaspat, tocat marunt
- 2 linguri capere
- 2 linguri ulei de masline
- 2 lingurite coaja rasa de lamaie
- ½ lingurita sare
- ¼ lingurita piper
- 300g ton la conserva (in suc propriu)
Fierbe pastele (fara sare si ulei). Scurge-le bine pastrand doua linguri din apa in care au fiert.
Amesteca pastele cu restul ingredientelor si lichidul pastrat, condimenteaza cu sare si piper si serveste-le calde.
Sandvish mexican cu ton
O gustare proaspata, usor de facut care poate fi mancata cu chifle din faina integrala, in tortillas sau pe felii de paine prajita. Rosiile, corinadrul, ardeii iuti si sucul de lime fac parte din bucataria mexicana. Daca nu iti place gustul picant, poti renunta la ardeii iuti.
Ingrediente (pentru 2 portii):
- 180g ton la conserva (in suc propriu)
- 100g rosii (fara samburi si suc) tocate
- cateva fire de coriandru tocat marunt
- 3 linguri suc de lime
- 1 ceapa rosie (mica), tocata marunt
- 2 ardei iuti rosii (curatati de seminte) si tocati marunt
- sare
- 2 chifle mari taiate pe orizontala
Scurge tonul bine si sfarama-l in bucati mici. Adauga rosiile, sucul de lime, corinadrul ardeii iuti si ceapa. Amesteca, adauga sare si lasa la frigider timp de 10 minute.
Imparte amestecul in cele doua chifle si decoreaza cu o frunza de salata verde.
Salata cu ton si fasole verde
O salata consistenta, usor picanta buna de gustat si la aperitiv si la felul principal.
Ingrediente (pentru 4 portii):
- 250g pastai de fasole verde
- 2 salote medii (sau 2 cepe rosii mici), tocate marunt
- 2 ardei iuti (chili) copti, curatati de seminte si tocati marunt
- 200g naut fiert (din conserva)
- 1 catel de usturoi tocat marunt
- 3 linguri maioneza
- 2 linguri otet de vin
- 1 lingurita paprika
- sare
- 250g ton la conserva (in ulei) scurs si maruntit
- rucola pentru decor
- 40g parmezan ras
- 8 felii de paine
Fierbe fasolea in apa cu sare pana cand se inmoaie usor. Scurge-o si clateste-o cu apa rece.
Intr-un bol amesteca fasolea fiarta, salotele tocate, ardeii iuti, nautul si usturoiul. Pregateste un dressing din maioneza, otetul de vin si paprika pe care sa o adaugi peste legume, amestecand bine.
Pe farfuriile in care vei servi salata aseaza la baza un pat de rucola, imparte amestecul pregatit anterior si pune deasupra bucatele de ton.
Serveste salata cu felii de paine presarate cu parmezan ras si incalzite la cuptor timp de 2 minute.
Sursa retete si foto: My Recipes