Iti propunem 3 destinatii de vacanta ideale pentru gurmanzi, unde vei avea parte de experiente culinare exceptionale la tot pasul:
Dubai
Peisaj culinar ce imbina influente libaneze, iraniene si arabe, Dubaiul este destinatia perfecta pentru iubitorii de mancare buna, fie ei vegetarieni, impatimiti ai deserturilor dulci si puternic aromate sau amatori de vacante presarate cu preparate puternic condimentate.
Ce sa mananci neaparat in Dubai:
Luqaimat
Daca iti plac gogosile, trebuie sa incerci Luqaimat. Aceste galuste delicioase, cu sos dulceag de curmale si seminte de susan, pot fi savurate pe post de mic-dejun, alaturi de o cafea turceasca fierbinte.
Manousheh
Nu trece o zi fara sa iti fie pofta de pizza? Papilele tale gustative vor aprecia cu siguranta un Manousheh - specialitate locala cu topping-uri exotice, precum branza Akkawi, Za’atar, Labneh sau carne de miel.
Esh Asaraya
Nu esti convins inca de potentialul culinar al acestei destinatii? Ei bine, un preparat care te va face garantat sa rezervi rapid un zbor din Bucuresti catre Dubai este “painea haremului”. Esh Asaraya este un desert cu textura de cheesecake, care ascunde, sub un strat generos de fistic pisat, sirop din belsug, caramel si o aroma imbietoare de apa de trandafiri si flori de portocal.
Malaga
Cauti o destinatie plina de atractii turistice care sa iti ofere si ocazia de a explora o gastronomie locala deosebita? Recomandam o vizita in Spania, mai exact in Malaga si zonele din imprejurimi, unde garantam ca vei avea parte de experiente culinare care iti vor schimba perceptia asupra unor ingrediente aparent banale, precum strugurii sau migdalele.
Ce sa mananci neaparat in Malaga:
Gambas Pil Pil
Iti plac fructele de mare? Atunci trebuie sa incepi incursiunea culinara in Malaga cu un preparat traditional. O portie tentanta de Gambas Pil Pil te va convinge cat de surprinzatori pot fi crevetii in compania ingredientelor potrivite. Favoritii spaniolilor, crevetii Pil Pil sunt gatiti rapid si serviti alaturi de un sos iute cu aroma subtila de afumatura, obtinut din usturoi, fulgi de ardei iute, boia dulce afumata, patrunjel si ulei de masline. Preparatul se serveste fierbinte, cu paine proaspata si un pahar de vin rosu alaturi.
Tarta Malaguena
Amatorii de dulciuri trebuie neaparat sa incerce Tarta Malaguena, un desert preparat cu migdale si vin dulce de Malaga – doua dintre atractiile gastronomice ale acestei regiuni.
Prajitura surprinde si prin aroma fructata, data de dulceata de caise. Se serveste presarata cu fulgi de migdale si stafide.
Ajoblanco
Desigur, nu poti vizita Malaga fara sa incerci si o supa rece, insa nu vom recomanda arhicunoscutul gazpacho, ci predecesorul faimoasei supe spaniole de tomate. Specifica regiunii, supa Ajoblanco a aparut inainte ca rosiile sa fie disponibile printre ingredientele locale si are o denumire ce s-ar traduce simplu: “usturoi alb”.
Pe cat de simpla, pe atat de delicioasa este aceasta supa rece de usturoi, obtinuta din migdale cojite si prajite, pisate si amestecate cu ulei de masline, usturoi si apa sau lapte. Ajoblanco este servit adesea garnisit cu struguri, castravete sau ardei iute.
Osaka
Japonia ofera gurmanzilor nenumarate surprize cand vine vorba de experiente culinare. Daca vrei sa mergi la sigur, opteaza pentru Dotonbori, strada din Osaka ce a devenit, pe buna dreptate, una dintre principalele atractii turistice din regiune. Amatorii de street food se vor simti in largul lor aici, fiindca pot gusta, pe rand, preparate variate dintr-o paleta extinsa de specialitati japoneze traditionale.
Ce sa mananci neaparat in Osaka:
Okonomiyaki
Denumirea preparatului poate fi tradusa prin “gatit cum iti place” sau “tot ce iti place, prajit” si ce gurmand care se respecta ar refuza o astfel de oferta?
Cunoscuta drept varianta sarata a clatitelor japoneze sau, mai simplu, “pizza japoneza”, Okonomiyaki aduce putin a frittata, insa te va surprinde prin varietatea de ingrediente si condimente incluse, de la sosul specific cu acelasi nume si pana la alge uscate, maioneza japoneza sau Katsuobushi (fulgi de ton uscat, fermentat si afumat).
Negiyaki
Daca ti-a placut Okonomiyaki, trebuie neaparat sa incerci si o portie de Negiyaki, un alt preparat versatil, care inlocuieste fasiile de varza cu Negi, ingredient asemanator cepei verzi.
Ce este deosebit la acest preparat? Negiyaki prezinta arome dulci si sarate, imbinate armonios cu un strop de suc de lamaie. In unele locuri, la preparare este inclus si un sos special de masline. Mirosul imbietor al acestor clatite “imbuibate” cu ingrediente surprinzatoare iti va starni cu siguranta apetitul de indata ce pasesti pentru intaia oara pe strada Dotonbori din Osaka.
Takoyaki
In materie de street food, o alta specialitate din Osaka pe care trebuie sa o incerci este un soi de chiftea prajita, invaluita in sos Takoyaki si adesea acompaniata de maioneza si fulgi Katsuobushi.
Ce contine? Preparatul este obtinut din aluat prajit, bucati de caracatita, ghimbir murat si ceapa verde. Sosul Takoyaki este cel care desavarseste aroma complexa preparatului, prin accentele picante, dulci si acrisoare, specifice gastronomiei japoneze.
Daca ti-ai propus sa treci pe lista cel putin una dintre destinatiile turistice gastronomice prezentate mai sus, trebuie sa ai in vedere ca preparatele descrise sunt doar cateva dintre zecile de specialitati pe care te vei simti tentat sa le incerci cand ajungi in Dubai, Malaga sau Osaka. Cu siguranta te vei intoarce din vacanta culinara cu cel putin o reteta pe care vei dori sa o prepari pentru cei dragi!