1. Pastreaza echilibrul. Vinul si mancarea trebuie sa fie un fel de “parteneri”, sa se ajute reciproc fara ca una dintre cele doua sa iti copleseasca gustul. Asa ca, echilibrul este foarte important. Mancarurile cu un gust bogat au nevoie de un vin pe masura lor. Mai clar de atat: o mancare cu mai multa grasime are nevoie de un vin tare. Chiar si o salata cu branzeturi poate intra in categoria mancarurilor grele, pentru ca in functie de sortiment branzeturile au multe grasimi.
2. Cel mai aromat ingredient din mancare primeaza. Acesta nu este neaparat ingredientul principal. De exemplu, la o friptura, s-ar putea ca sosul sa fie aroma principala si nu carnea. Asa se face ca un somon cu sos cu smantana va cere langa el un vin diferit fata de un somon cu sos light.
3. Structura si textura conteaza. Serveste vinurile acide cu mancaruri la fel de acide. De exemplu, un Sauvignon Blanc se potriveste perfect cu o salata cu vinegreta. Iar un Cabernet Sauvignon, cu un continut mare de tanini, se va alatura mai bine cu mancaruri bogate in proteine sau grasimi. De asemenea, vinurile acidulate sunt mai potrivite langa mancaruri sarate (Beaujolais e perfect pentru antreuri cu mezeluri, iar un Pinot Grigio langa mancaruri cu sos de soia).
Lista scurta a combinatiilor potrivite –tine-o mereu la indemana in bucatarie.
Sampanie: merge de minune cu orice e sarat.
Sauvignon Blanc: pentru orice fel de mancare cu un sos sau dressing amar/acrisor.
Pinot Grigio: pentru feluri de mancare usoare cu peste.
Chardonnay: Pentru peste gras sau peste servit cu sosuri bogate.
Riesling (sec): Se potriveste si langa feluri picante si langa feluri dulci, langa preparate din bucatariile asiatice.
Muscat: Un vin dulce ca acesta merge cu un desert pe baza de fructe.
Rose (sec): pentru orice contine branzeturi.
Pinot Noir: carnuri, ciuperci si trufe.
Cabernet Sauvignon: Nu poti da gres daca pui acest vin langa carnuri rosii.