Daca vinul a fost in contact cu aerul prea mult timp sau daca dopul sau este fisurat, sunt sanse ca lichidul din sticla sa nu mai aiba calitatile necesare pentru a fi considerat “bun pentru consum”. Daca vinul este expus la caldura, lumina, vibratii, schimbari de umiditate si temperatura, se poate strica. Iata cum poti stii daca vinul tau nu mai e bun de baut.
- Nu mai are aroma placuta de la inceput. Daca vinul are gust sau miros alterat, de mucegai sau otet, poti sa golesti sticla in chiuveta si nu in pahar.
- Vinul rosu are gust dulce. Nu vorbim de un vin care are trecuta aceasta descriere pe eticheta, ci de un vin rosu sec care intre timp s-a indulcit. In acest caz inseamna ca bautura a fost expusa la caldura si nu mai are calitatile de la inceput.
- Dopul e usor iesit din gatul sticlei. Acesta este un semn ca sticla de vin a fost supusa unor fluctuatii de temperatura, iar bautura nu mai e buna.
- Vinul are culoare maronie. O nuanta galben inchis sau maronie in vinurile albe sunt un semn al oxidarii.
- Are aciditate, desi nu e sampanie. Acesta este semnul ca a avut loc un proces de fermantare dupa imbuteliere si bautura e compromisa.