O cercetare facuta de Forbes ce va fi publicata in Journal of Consumer Psychology arata ca suntem adesea pacaliti la restaurant cand suntem tentati sa adaugam, de exemplu, un topping sanatos (peste un fel de mancare mai putin acceptat in diete), considerand ca astfel scade si numarul de calorii ingerate.
Participantii la studiu au fost rugati sa estimeze numarul de calorii al unei mese sanatoase, cum ar fi o salata, si al uneia mai putin sanatoase pentru silueta, cum ar fi o prajitura. Cand un fruct a fost adaugat ca topping peste prajitura cei mai multi dintre subiecti au estimat un numar de calorii cu 16% mai mic decat cel real.
Asta se intampla pentru ca, spun cei de la Forbes, “creierul nostru gandeste ca un element sanataos adaugat taie, practic, din calorii”. Aceeasi tendinta se regaseste si in cazul in care desertul, in cazul de fata, ne pacaleste cu ingredientele sale. Participantii la studiu au ales ca fiind mai sanatoasa o prajitura cu morcov in locul uneia cu ciocolata, pentru ca avea in continut o leguma, desi in realitate are de doua ori mai multi carbohidrati si grasimi.
Si se pare ca nu ne pacalim doar cu atat. Chiar si garnitura pentru un fel de mancare ne poate face sa credem ca, per total, consumam o masa sanatoasa. Un studiu publicat de Dietary Decoys, in 2009, arata ca o salata adaugata unui meniu de fast food a triplat vanzarile de cartofi prajiti. Asta pentru ca doar prezenta salatei i-a facut pe unii dintre participanti sa lase garda jos atunci cand au comandat mancare nesanatoasa.