1. Foloseste vesela mai mica
Noua ni se pare logic ca atunci cand farfuria este mai mica si portiile sa fie mai mici. Americanii au simtit nevoia sa faca si un studiu care sa confirme asta, iar in ianuarie 2012 il publicau in Jurnalul Consumer Research. Un alt studiu facut in 2006 arata ca un astfel de experiment nu avea niciun efect daca persoana respectiva manca singura. Mai pe intelesul tuturor, este bine sa ceri la restaurant o farfurie mai mica pentru mancare, dar cand mananci singur acasa, te bazezi pe propria constinta sa iti dicteze cand sa te opresti.
2. Foloseste vesela in contrast cu nuantele mancarurilor
Acelasi studiu din ianuarie 2012, arata ca pana si culoarea farfuriilor conteaza. Cu cat contrastul dintre culoarea farfuriei si cea a mancarurilor servite este mai mare, cu atat vom fi mai putin tentati sa consumam in exces. Cu alte cuvinte, o supa de rosii trebuie servita intr-un bol alb.
3. Alege o fata de masa in acelasi ton cu farfuriile
Din acelasi studiu mentionat anterior am aflat ca pana si fata de masa joaca un rol important in controlarea cantitatii de mancare. Daca este in aceeasi culoare cu vesela, oamenii vor fi tentati sa manance mai putin.
4. Gustarile de 100 de calorii
Daca gaseti gustari deja impachetate cat sa iti garanteze 100 de calorii, mergi pe mana lor. Un studiu publicat in 2011 in revista Obesity a descoperit ca persoanele care au la dispozitie doar astfel de gustari au tendinta de a consuma mai putin cu 25% in comparatie cu cele care au la indemana o punga mai mare de snacksuri.
5. Nu manca in fata computerului sau a televizorului
Ambele iti distrag atentia de la mancare si te fac sa consumi mai mult, arata un studiu publicat in 2007 in American Journal of Clinical Nutrition. Participantii la studiu care s-au jucat “Solitaire” in timp ce mancau au consumat de doua ori mai mult si nu s-au simtit satui in comparatie cu cei care nu aveau atentia distrasa. Concluzia: pauza de pranz se ia la restaurant sau macar in alta incapere.
6. Nu tine mancarea la indemana
Tot ce e la vedere si foarte aproape ne face sa ne fie pofta si sa mancam mai mult, arata un studiu publicat in 2007 in Journal of Public Health. Participantii au fost testati cu cateva bomboane plasate pe birou, in sertar sau la o distanta de 2 metri de ei. Cei care aveau la indemana bonboanele au mancat cu 5 mai multe fata de cei care trebuiau sa se ridice ca sa ajunga la ele.
7. Bea din pahare inalte
Un studiu publicat in 2005 in British Medical Journal arata ca oamenii au tendita sa toarne cu 20-30% mai mult alcool in pahare mici decat in paharele inalte.
8. Mananca folosind o furculita mai mare
Poate ca suna ciudat, dar asa arata un studiu facut de cercetatori americani in 2011.
9. Imagineaza-ti ca mananci felul preferat
Nu iti subestima imaginatia. Un studiu facut in 2010 si publicat in revista Science arata ca mancam mai putin dintr-un fel de mancare dupa ce, in prealabil, am facut un exercitiu de imaginatie gandindu-ne ca il consumam. Cercetatorii sustin ca imaginandu-ne o experienta am putea substitui o parte din experienta propriu-zisa.
10. Taie mancarea in bucatele mici
Departamentul de psihologie al Univeristatii din Arizona, SUA, a realizat in octombrie 2012 un studiu care arata ca daca taiem mancarea in bucati mai mici, ne putem pacali creierul sa creada ca avem in fata o cantitate mai mare si, astfel, vom consuma mai putin din ea. Aplica metoda chiar si pe sandvisuri, prajiturele sau ciocolata.