La Roma sau in alte orase mediteraneene, localnicii draguti pot fi rugati sa ti-l culeaga din curtea lor si sa ti-l dea peste gard. Un kaki bine copt este o incantare pentru papilele gustative. Aproape ca se topeste in gura. E drept ca la noi il vei gasi cel mai des un pic necopt in laditele de la supermarket si la un pret usor piperat pentru ca se vinde cu cativa lei bucata.
Copacii in care cresc poarta numele Diospyros, care vine din greaca antica semnificand “fructul divin” sau “hrana lui Zeus”. Cele doua specii de persimona comestibila provin fie din Asia, fie din America de Nord. Fructele din Asia de la Diospyros kaki sunt crescute in Japonia si China si sunt cele mai intalnite si la noi cu varietatile Hachiya si Fuyu. Au marimea unei piersici medii, o culoare care variaza de la galben la portocaliu inchis, coaja tare si lucioasa, o pulpa dulce si textura asemanatoare cu cea a rosiei.
Fructele kaki sunt bogate in beta-caroten si minerale (sodium, magneziu, calciu si fier), iar studiile au descoperit ca au de doua ori mai multe fibre decat merele. In plus, contin multi fenoli importanti in mentinerea unei inimi sanataose.
Intre amar si dulce
Toate persimonele pot fi astringente sau non-astringente, o caracteristica definita de prezenta taninilor, cei care dau gustul usor uscat si amar. Fructele care nu sunt coapte au un nivel ridicat de tanini, de aceea au si un gust amar si usor inecacios. Cand sunt coapte devin dulci si moi precum piersicile.
1.Hachiya - este varietatea astringenta a fructului cu o forma asemanatoase cu a unei inimi. Sunt puternic astringente si tari atunci cand sunt necoapte, dar daca le pui intr-o punga de hartie alaturi de un mar, le poti grabi procesul de coacere. Fructele Hachiya au o aroma mult mai delicata in comparatie cu varietatea Fuyu, insa pentru a le putea gusta dulceata trebuie sa ai rabdare sa se coaca bine. Devin insa foarte moi si le vei putea mnca doar cu lingurita sau le poti folosi in piureuri si dulceturi.
2. Fuyu - este varianata non-astringenta, dar asta nu inseamna ca nu contine tanini. Pierde, insa, mult mai repede gustul amarui in timpul coacerii si, astfel, poate fi mancat cand inca are o consistenta tare. Le poti manca ca pe un mar si le poti felia mai usor in salate si pentru prajituri. Bineinteles ca le poti lasa sa se coaca foarte tare pana cand pulpa lor are aspectul unui jeleu si atunci le poti transforma intr-un piure.
Citeste in seminte
Nu toate varietatile de persimona au seminte. Daca gasesti totusi una cu seminte poti prezice cum va fi iarna, spun traditiile asiatice. Daca semintele seamana cu o furculita atunci iarna va fi blanda, daca seamana cu o lingura, atunci va fi zapada multa, iar daca arata ca un cutit, atunci va fi viscol. Probabil ca nu e cea mai corecta prognoza, dar e distractive sa faci astfel de predictii mai ales pentru copii.
Daca vrei sa incerci o reteta noua, iti propunem ideea Marthei Stewart - salata cu nasturel, kaki si alune de padure.
Sursa foto: www.marthastewart.com
Ingrediente (pentru 4 portii):
- 1 lingura ceapa rosie tocata
- 60ml + 2 linguri suc proaspat de portocale
- 1 lingura otet de vin
- 1 lingurita miere
- sare si piper
- 60ml ulei de alune
- 60ml ulei vegetal
- 2 nasturel
- 4 andive rosii, tocate fin
- 80g alune de padure, prajite si tocate
- 2-3 fructe kaki (Fuyu) curatate de coaja si taiate in 8 felii
- 100g branza de capra taiata felii mici
Amesteca intr-un bol ceapa, sucul de portocale, otetul, mierea, uleiul, sare si piper.
Adauga andivele si nasturelul in bolul cu dressingul si amesteca usor. Apoi pune si alunele.
Transfera totul pe un platou mare si pune pe margine, alternand, feliile de kaki si de branza.