Ceea ce mănânci îţi poate face bine sau rău pe moment, dar şi pe termen lung. Mâncărurile procesate, spre exemplu, au un conţinut scăzut de nutrienţi şi pot cauza afecţiuni precum obezitate sau diabet de tip II. Sunt, însă, şi alimente care ne pot da senzaţia de saţietate fără "artificii", în timp ce reduc riscul de îmbolnăvire şi ne ajută să ne menţinem la o greutate sănătoasă şi să fim, în general, mai sănătoşi.

Alimentele sănătoase îţi câştigă ani din viaţă

O dietă sănătoasă, "curată", fără aditivi alimentari, adaos de zahăr, îţi poate asigura o stare mai bună de sănătate. Tot ce ai de făcut este să te uiţi mai mult spre ce este natural şi poate fi gătit, decât pe mâncărurile de-a gata. Care sunt alimentele care îţi pot prelungi viaţa?

Legumele crucifere

Acestea au darul de a regla concentraţia de hormoni in organism şi de a activa sistemul natural de detoxifiere, în timp ce inhibă dezvoltarea celulelor cu potenţial canceros. Cruciferele pot fi consumate şi gătite, dar şi crude (tocate, pasate sau sub formă de suc) tocmai pentru a profita de potenţialul lor anti-cancerigen şi protector al vaselor de sânge. Cruciferele precum broccoli, conopida, varza de Bruxelles, kale sau varza alba sau roşie sunt cele mai hrănitoare alimente.

Verziturile

Spanacul, varza, ştevia, salata în toate varietăţile ei sunt alimente care, în stare crudă, conţin în jur de 20-25 de caorii pe suta de grame, ceea ce le face grozave atunci când încerci să ţii greutatea sub control. Ele sunt, de asemenea, foarte săţioase, astfel că te vor ajuta să mânânci mai puţin. Bogate în nutrienţi care reduc riscul de atac de cord, atac cerebral, diabet sau cancer, acestea pot fi consumate împreună cu nuci sau seminţe, pentru a le potenţa calităţile.

Nucile şi seminţele

Acestea au un profil nutriţional foarte asemănător, fiind bogate în grăsimi sănătoase, proteine, fibre, antioxidanţi, fitosteroli şi minerale. Nucile au proprietatea de a reduce indicele glicemic al unei mese complete, de aceea sunt ideale în dietele pentru prevenirea sau controlarea diabetului. Deşi au o densitate mare de calorii, nucile, migdalele, alunele de pădure sau caju, nu îngraşă, dacă sunt mâncate conform indicaţiilor. 

Seminţele sunt mai bogate în proteine şi minerale decât nucile. Seminţele de in, chia sau cânepă au un conţinut mare de grăsimi omega-3, susanul este bogat în calciu şi vitamina E, dar şi în lignani, fitoestrogeni care ajută la prevenirea cancerului mamar. Pentru un aport optim de zinc, consumaţi cu încredere seminţe de dovleac.

Seminţele şi nucile se consumă cel mai bine crude sau uşor coapte.

Fructele de pădure

Căpşunele, afinele, goji, zmeura, murele sunt foarte bogate în antioxidanţi care ajută la reglarea tensiunii arteriale, la reducerea stresului oxidativ şi la reglarea colesterolului. Ele au, de asemenea, proprietăţi anti-cancerigene şi sunt un adevărat balsam pentru creier.

Rodia

Despre acest fruct putem spune fără să greşim că este unic. Semintele sale mici, crocante, dulci-acrişoare fac adevărate minuni pentru organism, graţie punicalaginuli, un antioxidant foarte puternic, cu rol anti-cangerigen, de protejare a inimii şi a creierului. 

Un studiu realizat pe pacienţi cu blocaje majore ale carotidei, care au cosumat zilnic, timp de un an, 30 ml de suc de rodie a arătat că aceştia au înregistrat o reducere cu 30% a plăcii de aterom, în timp ce în grupul de control dimensiunea acestuia a crescut cu 9 procente.

Leguminoasele boabe

Consumul zilnic de fasole, năut, linte, mazăre stabilizează nivelul de zahăr din sânge, reduce apetitul şi previne cancerul de colon. Bogate în amidon, aceste leguminoase se digeră încet şi, astfel, este evitată creşterea bruscă a glucozei în sânge imediat după masă. Conţinutul ridicat de fibre ajută la scăderea colesterolului. Studiile arată că, dacă sunt consumate de două ori pe săptămână, aceste alimente reduc cu până la 50% riscul de cancer de colon.

Ciupercile

Consumate regulat, ciupercile reduc riscul de cancer mamar, deoarece conţin inhibitori de aromatază, care ţin sub control secreţia de estrogen. Ele au, de asemenea, proprietăţi antiinflamatoare, de stimulare a imunităţii, de prevenţie a modificărilor de ADN. Atenţie, însă! Ele trebuie să fie consumate doar gătite, deoarece în stare crudă conţin o substanţă cu potenţial carcinogen, numită agaritină şi a cărei concentraţie este scăzută foarte mult prin gătire. 

Ceapa şi usturoiul

Beneficiile acestora pentru sistemul cardiovascular sunt uimitoare; ele ajută, de asemenea, sistemul imunitar şi sunt asociate cu un risc scăzut de cancer, în special gastric şi de prostată. Ceapa şi usturoiul sunt extrem de sănătoase datorită compuşilor bogaţi în organosulfuri, eliberaţi în special când sunt tocate, zdrobite sau mestecate. 

Roşiile

Tomatele sunt foarte bogate în nutrienţi precum licopen, vitamina C, vitamina E, betacaroten şi antioxidanţi. Licopenul protejează în special împotriva cancerului de prostată, ajută pielea să reziste mai bine razelor UV, dar are şi rol de prevenţie a bolilor cardiovasculare. Ce este foarte interesant este că licopenul se absoarbe mai bine în organism atunci când roşiile sunt gătite.