Daca ti-ai luat ca model o supervedeta care a reusit sa slabeasca spectaculos dupa nastere, te avertizam ca nu acesta este modelul de urmat. Acorda-ti timp in perioada de recuperare, nu incerca sa ai asteptari nerealiste si concentreaza-te in primul rand pe o alimentatie sanatoasa, nu pe a taia din calorii. Un program sanatos de slabit ar putea sa se prelungeasca pe parcursul unui intreg an dupa nastere, in functie de cat de multe kilograme ai acumulat in timpul sarcinii. Iar cea mai buna abordare este sa te concentrezi pe calitatea alimentelor pe care le consumi si nu pe cantitatea lor.
Totusi, nu trebuie sa consumi mai putin de 1500 de calorii in perioada de dupa nastere si, odata ce medicul isi da acordul, poti adauga si un program de exercitii fizice in fiecare zi. Pe langa toate acestea, respecta cateva reguli de nutritie care te vor ajuta sa elimini sanatos kilogramele in plus.
1. Hidratarea este esentiala
Bea sufiecienta apa in fiecare zi. Nu numai ca te va ajuta sa previi deshidratarea, dar este esentiala pentru functionarea perfecta a sistemului cardiovascular si renal. Asta va ajuta organismul sa elimine toxinele si va accelera metabolismul. In plus, apa iti va taia din senzatia de foame pentru ca te va face sa te simti mai plina.
2. Mananca legume fara amidon
Vei avea cu ce sa alcatuiesti un meniu variat. Poti alege salate verzi, broccoli, varza de Bruxelles, fasole verde, conopida si ardei. Toate acestea au putine calorii, dar inglobeaza multe fibre, vitamine, minerale si fitochimicale si sunt un real ajutor atunci cand vrei sa slabesti.
3. Concetreaza-te pe mese satioase, gatite rapid
Alege smoothie-uri cu multe proteine sau, daca nu ai timp sa gatesti, alege variante gata pregatite cum sunt puiul rotisat, humus, legume gata taiate si fructe proaspete.
4. Rasfata-te cu ciocolata neagra
O doza mica din acest dulce peste permisa, mai ales ca te va ajuta sa eviti alte pofte alimentare dulci sau sarate. Alege ciocolata cu 70% continut de cacao, rupe cateva patratele si savureaza-o in liniste.
5. Cel mai bun mic dejun...
...este un terci de ovaz. Nu suna apetisant, dar va fi cea mai buna combinatie de fibre cu putine calorii. Pregateste-l cu fulgi de ovaz neindulciti, scortisoara si lapte de migdale. Va fi un mic dejun care iti va mentine glicemia la nivelul optim peste zi si iti va da energie.
6. Paste mai sanatoase
Ca sa eviti carbohidratii gaseste o solutie mai sanantoasa pentru pastele preferate. Pregateste-ti spaghete sau tagliatelle din dovlecei, morcovi, dovleac, ridichii albe, cartofi dulci. Nu numai ca vei adauga un plus de vitamine in mesele tale, dar vei consuma mai putine calorii la o masa cu aceasta varianta de paste.
7. Lactate alese cu grija
Lactatele grase ar trebui sa fie o aparitie sporadica in meniul tau. Nu renunta, insa, la aceste produse. Alege, de exemplu, branza dulce (sau branzica de casa, asa cum o gasesti etichetata in magazine). Are putine calorii si multe proteine. Pe langa stabilizarea glicemiei, o astfel de gustare aduce un plus de calciu si probiotice. Adauga-i fructe de padure pentru un bonus de antioxidanti si fibre.
Daca nu ai timp sa gatesti si vrei sa iti comanzi o masa pe internet, la firmele de catering, nu alege pizza. O varianta mai buna sunt legumele chinezesti la abur cu o portie de creveti sau tacos (tortillas umplute cu salate de cruditati si carne slaba).