Mai multe plante si mai putina carne. Este dictonul dupa care se ghideaza tot mai multi dintre cei care vor sa adopte un regim sanatos. Iar dieta pe baza de plante, care nu e tocmai acelasi lucru cu dieta vegana sau vegetariana, capata tot mai multa putere.
Principala diferenta intre ele sta in definitia lor. In timp ce dieta vegana este definita de ceea ce exclude din meniu, dieta pe baza de plante este definita mai ales de ceea ce ar putea include. Adica, consumarea a cat mai multe legume, fructe, fasole, mazare, linte, cereale integrale, nuci si seminte, in loc de alimente procesate sau alimente de origine animala.
Singurele restrictii sunt ouale si lactatele care se consuma ocazional si carnurile care lipsesc complet din meniu.
De ce este dieta pe baza de plante apreciata?
Este buna pentru sanatate. Mai multe studii au demonstart ca o dieta pe baza de plante reduce riscul aparitiei diabetului de tip2, a tensiunii arteriale si a obezitatii. In plus, o data cu reducerea consumul de carne scade si riscul aparitiei bolilor de inima si a unor tipuri de cancer.
Te ajuta sa slabesti mai usor. Vegetarienii consuma, in general, mai putine calorii prin comparatie cu cei care au o dieta fara restrictii. Desi o dieta pe baza de plante nu inseamna sa renunti in totalitate la oua si lactate, faptul ca vei consuma prin ea cantitati mai mari de legume, fructe si cereale integrale (bogate in fibre) in locul carnurilor te va face sa te simti satul mai multi timp, fara sa adaugi si prea multe calorii meselor tale.
Este o dieta care protejeaza mediul. Carnurile sunt unele dintre cele mai costisitoare alimente cand vine vorba de consumul de apa pentru producerea lor. Un singur kilogram de carne de vita consuma 15.400 de litri de apa, prin irigatiile necesare pentru producerea furajelor cu care sunt hranite vitele si prin apa consumata in abatoare si fabrici de procesare. Printr-o dieta bazata pe mai multe plante si cereale am proteja planeta si apele ei.
In plus, printr-o astfel de dieta am reduce si emisiile de gaze cu efect de sera. Asta pentru ca produsele de origine animala sunt printre cele care polueaza cel mai mult atmosfera.