De sare si sodiul pe care il contine avem nevoie pentru mentinerea unui echilibru al lichidelor in organism. Dar ca sa fii sigur ca nu treci peste limita admisa poti incerca trucuri simple de reducere treptata a cantitatii de sare. Inima, rinichii si oasele vor fi mai sanataose si , in plus, vei reusi sa pui in valoare si restul de ingrediente si mirodenii din mancare.
1. Invata sa gatesti acasa
Stim ca e mult mai simplu sa comanzi mancare la firmele de catering sau sa mananci la pranz in oras, dar asa nu vei putea controla consumul de sare. Iar daca gatitul in fiecare zi pare obositor incepe prin a-ti pregati cantitati mai mari pe care sa le imparti in portii mici si sa le iei la pachet. Daca nu ai nicio solutie si trebuie sa mananci in oras, cere portii la jumatate sau incearca sa ceri la garnitura legume fierte fara sare.
2. Invata sa masori exact sarea din mancare
E foarte greu sa controlezi retetele in care este precizat : “sare dupa gust” sau “un praf de sare”. Stabileste de la inceput ca vei adauga doar un varf de lingurita de sare si nu incalca regula. In cazul in care stii sigur din reteta de cata sare e nevoie, redu cantitatea cu un sfert. Repeta trucul la fiecare 2 saptamani si vei vedea ca te vei obisnui cu mancare din ce in ce mai putin sarata.
3. Citeste etichete
Puini dintre noi dam atentie procentului de sare din produsele pe care le cumparam. Ne-am obisnuit sa ne uitam dupa calorii, grasimi sau E-uri, dar si sarea e la fel de importanta. Data viitoare cand mergi la magazin, citeste eticheta si cauta produsul care are cea mai putina sare. Intre atatea sortimente si branduri de paine, mezeluri, paste sau sosuri vei gasi cu siguranta si unele care nu iti vor creste tensiunea.
La unele produse poti renunta la varianta din magazin. Poti sa iti faci un dressing sanatos pentru salata acasa, doar cu ulei, otet si putin mustar sau poti sa inlocuiesti ketchup-ul cu o salsa de rosii si ardei copti facuta de tine.
4. Bazeaza-te pe fructe si legume
Inceputul e intotdeauna greu in orice tip de regim. Daca nu reusesti din prima sa reduci cantitatea de sare nici macar acasa, completeaza meniul cu legume si fructe din plin. Studiile au aratat ca alimentele bogate in potasiu (un mineral pe care multe fructe si legume il au) reduce din efectele negative ale sodiului din sare. Asa ca, daca vrei sa neutralizezi o parte din impactul sarii asupra organismului, inceraca sa incluzi frecvent in meniu: banane, portocale, rosii, caise uscate, cartofi, pepene galben si fasole boabe.
5. Descopera mirodenii si condimente noi
Sarea este cel mai utilizat condiment, dar nu e singurul. Sunt multe alte gusturi si arome care merita sa fie descoperite. In loc sa lasi sarea sa fie nota principala in mancarea ta, incearca ierburi aromatice, condimente uscate sau mirodenii exotice. De pilda, amestecurile curry din bucataria indiana nu contin deloc sare. Orice verdeata din gradina e, de asemenea, potrivita. Le poti usca, congela sau folosi in stare naturala.