John Adams – al 2-lea presedinte american (1797 - 1801)

In fiecare an, de Ziua Independentei, manca o placinta de mere cu nucsoara, melasa si scortisoara. Daca vrei sa mananci ca un presedinte de secol 18, o poti face urmand reteta de placinta:

Pentru blat: se face un aluat dintr-o cana si jumatate de faina, o jumatate de cana de untura si un pic de apa rece. Se intinde aluatul si se unge cu unt topit. Se taie in doua foi egale. Se aseaza cele doua foi una peste alta si se taie pe jumatate. Se procedeaza in acelasi fel pana obtii 16 foi. Se lasa foile la racit timp de o ora, dupa care se intinde din nou aluatul.

Pentru umplutura: se mixeaza o jumatate de cana de zahar, cu jumatate de lingurita scortisoara, un sfert de lingurita de sare si un sfert de lingurita de nucsoara. Se decojesc 10 mere si li se scoate cotorul. Se taie in felii subtiri si combina cu amestecul de mai sus. Intr-un alt vas, se combina jumatate de cana de melasa (sau sirop de artar) cu trei linguri de unt topit si un sfert de cana de apa. Se amesteca merele si se pune umplutura in tava de placinta.

Se acopera cu cea de a doua foaie si se pune in cuptor, la foc mare, pentru aproximativ 10 minute. Dupa cele 10 minute se scoate tava din cuptor si se cresteaza foaia similar cu o tabla de „X si 0”. Se introduce din nou in cuptor pentru o ora. Se serveste cu inghetata de vanilie sau frisca.

Sursa retetei: The Presidents’ Cookbook


Thomas Jefferson – al 3-lea presedinte american (1801-1809)

Era un mare pasionat de gradinarit. „Gradina lui arata ca o oda adusa miscarii organice” – spunea cel care s-a ocupat de restaurarea acesteia.

Jefferson este cunoscut ca fiind cel care a adus in SUA produse despre care se credea ca pot creste doar in zonele calde din Africa, Asia, Amercia de Sud si Mediterana. Printre acestea se numara: vinetele, rosiile, bamele, alunele, usturoiul, ardeiul gras si cel iute. A crescut, in propria gradina, peste 300 de varietati de legume.


William Henry Harrison – al 9-lea presedinte american (1841)

A avut cea mai scurta perioada in fruntea SUA, fiind rapus de pneumonie exact in ziua in care implinea o luna de cand fusese instalat in functie. Preferintele sale culinare intra in categoria ciudatenii, mancarea favorita fiind tocana de veverita!!!


James Buchanan – al 15-lea presedinte american (1857-1861)

Singurul presedinte burlac al SUA, a ramas in istorie pentru maretia balului de investire in functie. Traditia presupunea ca presedintele sa mearga prin tara si sa faca mai multe astfel de petreceri. James Buchanan a hotarat sa faca una singura, mare cat toate celelelalte la un loc. Astfel, pentru petrecerea la care a chemat 6000 de oameni, s-au gatit peste 3 tone de stridii, 60 de berbeci, 125 de limbi de vaca, 75 de jamboane, 500 kg salata de pui, 500 kg de jeleu.


William Howard Taft – al 27-lea presedinte american (1909-1913)

Cunoscut ca cel mai gras presedinte american (a avut momente in care depasea 135 kg), isi intretinea burta cu supa de broasca testoasa. Avea chiar si un bucatar angajat special pentru a face aceasta supa.


 

John F. Kennedy – al 35-lea presedinte american (1961-1963)

Iubit de majoritatea americanilor, J.F. Kennedy nu era placut deloc de catre bucatari. Nu era pretentios cu ceea ce manca doar ca, de multe ori, uita sa o faca. Acesta a fost si motivul pentru care actualul bucatar al lui B. Obama, Jaques Pepin, a refuzat sa lucreze pentru Kennedy pe vremea cand avea doar 25 de ani.


Richard Nixon – al 37-lea presedinte american (1969-1974)

Primul presedinte deimisionar din istoria SUA era foarte atent cu ceea ce manca la micul dejun. In fiecare dimineata, servea un iaurt proaspat, adus special pentru el din California. Pe langa iaurt, ii mai placea sa manance branza si ananas. Din cand in cand, transforma micul dejun intr-unul „exotic” turnand ketchup peste branza.

Sursa foto: wikipedia