Oboseala are multiple cauze: de la lipsa somnului si stres prelungit pana la diferite boli care te lasa fara vlaga. Nimic mai neplacut pe timpul verii cand toata lumea e pusa pe distractie. Prima schimbare, pe langa odihna obligatorie, o poti face in meniu. Acesta asigura combustibilul necesar pentru a functiona bine peste zi. Iata ce trebuie sa cuprinda mesele tale pentru a spune adio oboselii.

Proteine usoare

Proteinele sunt importante in buna functionare a musculaturii. Mai mult decat atat, potrivit revistei "Psychology Today," alimentele bogate in proteine au si o cantitate mare de tirozina, un aminoacid important pentru producerea neurotransmitatorilor (dopamina, adrenalina si noradrenalina), care regleaza motivatia si starea de alerta. Desi carnea de vita, ouale si lactatele sunt printre principalele surse de proteine, acestea au si un continut mare de garsimi saturate. Daca vrei varianta mai slaba, alege carne de pui, peste, nuci, seminte, fasole sau linte.

Iaurt

Nu numai ca este o sursa buna de proteine, dar are in componenta si probiotice, care imbunatatesc imunitatea si refac flora intestinala. Potrivit unui articol publicat de Reuters, aceleasi probiotice te pot ajuta sa lupti cu oboseala cronica. Pentru ca are o textura moale, iaurtul este usor procesat de organism, ceea ce il face o gustare pentru o doza rapida de energie. Pentru a nu consuma si calorii in exces alege variantele de iaurt simplu, neindulcit, cu un continut mare de probiotice.

Carbohidrati complecsi

Acestia sunt cunoscuti ca fiind carbohidrati buni si sunt principala sursa de energie pentru organism. Pe lista lor gasesti cerealele integrale, legumele si fructele care sunt descompuse incet de organism, producandu-se astfel un flux constant de energie. Potrivit Institutului National de Sanatate din SUA, consumul de carbohidrati in perioadele prelungite de efort fizic, amana aparitia oboselii, imbunatateste performanta si grabeste recuperarea. In plus, carbohidratii sunt necesari in producerea de serotonina – un neurotransmitator care influenteaza starea psihica si somnul – si in mentinerea unui nivel stabil al glicemiei.

Apa

Desi nu intra in categoria “mancare”, apa joaca un rol vital in mentinerea energiei si indepartarea oboselii. Corpul nostru este format in proportie de 60% din apa si o mare parte din ea o pierdem prin transpiratie. Oboseala este un simptom al deshidratarii, asa ca trebuie sa iti refaci constant stocul de apa din organism. Nu inlocui apa cu bauturi acidulate, dulci sau bauturi cu cofeina. Poti sa bei, in schimb, ceaiuri neindulcite sau sucuri naturale.