"Cele mai periculoase sunt lactatele, glutenul, albusul de ou, nucile si arahidele", spune Ingrid Balan, medic specialist pediatru. Acestor alimente considerate inalt alergene si scrise pe etichetele produselor li se adauga pestele. Atat prin proteine, cat si, mai ales, prin cantitatea mare de histamina pe care o contine. Reactiile pot aparea in cazul pestelui care nu este foarte proaspat, e congelat sau pastrat in conserve. Speciile oceanice sunt cele mai periculoase.
"Mirosul de peste prajit in tigaie poate sa declaseze o eruptie urticariana, o criza de astm, dar acestea sunt cazuri mai rare, de regula insa alimentul ajuns in sange", explica Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog.
Multi stau linistiti pentru ca nu resimt niciun simptom dupa ingerarea alimentelor la care sunt alergici.
Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "Este important ca alimentul sa patrunda in tubul digestiv, sa fie fractionat in molecule mai mici care, de regula, astea sunt cauza alergiei si acesti produsi de digestie intermediara sau totala sunt absorbiti de sange. Apoi ajung in piele si declanseaza uriticarie, edem, crize de astm, crize de stranuturi."
Asadar, de la ingestia alimentului si pana la reactii trec trei sau patru ore.
Ioan Bradu Iamandescu explica: "Testele cutanate la alimente ies negative. Pentru ca alimentul pe care l-a inghitit bolnavul nu este el vinovat, ci produsul de digestie."
Francezii au facut teste care sa certifice ipoteza. Au luat suc duodenal, la 2-3 ore dupa ce persoana repectiva consumase peste, de exemplu. L-au administrat apoi cutanat, declansand o reactie puternica.
"De aceea, eu nu prea cred in reactiile cutanate la alergeni. Cred, in schimb, in reactia care declanseaza imunoglubulinele specifice ale alergenilor", spune Ioan Bradu Iamandescu.
Acestea se detecteaza printr-o proba de sange de la persoana alegica. Daca aveti orice fel de simptome dupa ingestia unui aliment, e util un consult specializat. Altfel, exista riscul declansarii unui soc anafilactic.