Nu-i nicio problema daca luati produse ambalate, in termen de valabilitate, probabil va spuneti. Totusi, nu exista o legislatie care sa controleze valoarea maxim admisa in privinta mucegaiurilor. Asa ca... mizam pe buna credinta a producatorului.
Mucegaiul verde si mucegaiul verde-albastrui sunt speciile din care se obtine antibioticul numit Penicilina G, util in tratarea infectiilor. Incepand cu anul 1928, cele doua specii au revolutionat medicina.
Mucegaiurile au revolutionat si industria alimentara, gadiland in mod placut papilele gustative ale gurmanzilor. Mucegaiul nobil alb se foloseste la branzeturi. Penicillium camembertii si Penicillium roquefort dau si denumirile sortimentelor respective. Acestea sunt create si controlate in laborator.
"Ele sunt supuse unor procese de tratament termic, in asa fel incat sa li se atenueze asa numitul grad de virulenta. Ele nu se vor inmulti in produsul pe care urmam sa il consumam noi", a explicat pentru "Ce se intampla, Doctore?" Florina Delbederi, microbiolog.
Problema apare cand aceste micro-organisme se inmultesc fara control. Cel mult trei zile le ia, in coditii de temperatura de 20 de grade si umiditate, sa explodeze.
Cele mai pretabile alimente pentru formarea mucegaiurilor sunt cerealele, produsele de panificatie, dulciurile, cafeaua si fructele oleaginoase - nuci, alune, fistic, migdale.
"Produsul a fost contaminat cu mucegaiuri si mucegaiurile sunt responsabile de producerea micotoxinelor, prin ingerare ingeram si subtantele toxice", a spus microbiologul Florina Delbederi.
Aflatoxinele sunt cele mai puternice substante cancerigene naturale cunoscute.
"Niciodata nu stim daca produsul care ajunge la noi in casa nu a fost contaminat in prelabil cu spori de mucegai. Producatorul trebuie sa isi analizele produsul inainte de a-l pune pe piata", a spus Florina Delbederi.
Vezi mai multe in reportajul video marca "Ce se intampla, Doctore?":