Supele si alte feluri calde care se mananca cu lingura sunt o alegere foarte buna toamna si iarna. Pe de o parte, furnizeaza caldura corpului, iar pe de alta parte, faciliteaza o hidratare imediata. In multe dintre ele ingredientul principal sunt legumele, care, datorita amidonului, sunt o sursa de energie. In plus, unele ingrediente sunt considerate remedii naturale pentru gripa, cum ar fi ceapa.
Condimentele favorizeaza functia vasodilatatoare a corpului, in legatura directa cu termoreglarea. Consumul de piper, cuisoare, scortisoara, curcuma sau sofran contribuie la cresterea temperaturii corporale. Usturoiul favorizeaza producerea de anticorpi. Condimentele inseamna un dublu beneficiu pentru sanatate, pentru ca sunt potentatori de gust, ceea ce faciliteaza reducerea consumului de sare.
Infuziile sau ceaiul, ca si condimentele, ajuta la mentinerea unei temperaturi corporale ridicate. Multe dintre aceste bauturi au componente care favorizeaza si potenteaza functionarea sistemului imunitar precum ceaiul verde, care, datorita inaltului continut de vitamina C, actioneaza ca antigripal natural.
Legumele si fructele protejeaza sistemul imunitar. Desi consumul lor nu garanteaza evitarea racelii, cresterea aportului de vitamina C contribuie la o stare de sanatate mai buna. Specialistii recomanda consumul fructelor si legumelor de sezon.
Produsele lactate asigura mentinerea unor niveluri optime de vitamina B si vitamina D. Lipsa vitaminei B poate cauza anemie. Vitamina D regleaza nivelurile de calciu din corp. Expertii recomanda de asemenea consumul de lapte de migdale, care, datorita continutului mare de calorii, este o sursa de energie si regleaza temperatura.
Sursa: Agerpres