1. Kale
Varza Kale are niste proprietati incredibile si este considerata superalimentul momentului. Plina de antioxidanti, minerale si vitamine, aceasta varza scade considerabil riscul de cancer ovarian si cancer la san si diminueaza riscul de artrita. Are mai multa vitamina C decat o portocala, este regina vitaminei A si are mai mult calciu decat laptele.
2. Seminte de chia
Semintele de chia sunt unele dintre cele mai puternice, functionale si pline de nutrienti alimente din lume. Extrem de bogate in fibre si pline de antioxidanti, proteine, minerale, vitamine si Omega-3, chia sunt ideale pentru persoanele care vor sa adopte un stil de viata sanatos. Semintele chia au mai multi antioxidanti decat murele, de 5 ori mai mult calciu decat laptele, mai multe fibre decat fulgii de porumb, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 2 ori mai multe proteine decat orice fel de fasole, samanta sau cereala si de 2 ori mai mult potasiu decat bananele.
3. Spanac
Are putine calorii si o multime de vitamine si minerale. 100 g de spanac verde au doar 23 de calorii, ceea ce il face prietenul celor care tin cure de slabire. O portie de spanac iti va aduce vitamina A buna pentru intarirea imunitatii si vitamina K, necesara pentru sanatatea oaselor. Este o sursa buna de proteine si calciu, de care ai nevoie intr-o dieta echilibarata, dar si de fibre, care ajuta digestia. Lupta cu diverse tipuri de cancer si pentru imbunatatirea sistemului cardio-vascular. De asemenea, contine falvonoizi care neutralizeaza radicalii liberi si proprietati antioxidante care ajuta inima, arterele si venele sa ramana sanatoase.
4. Polen
Este un superaliment cu proprietati incredibile. Este considerat unul din cele mai complete alimente. Este foarte bogat in proteine si contine toata gama de aminoacizi de care ai nevoie. Este plin de fitonutrienti, vitamine (A,B,C si E) si minerale, care contribuie la mai multa energie, dezvoltarea musculaturii si intarirea sistemului imunitar.
5. Boabe de cacao
Iubitorii de ciocolata pot sa manance boabe de cacao linistiti fara sa se simta vinovati. Acestea sunt printre cele mai bogate alimente in antioxidanti si reprezinta un sursa perfecta de energie. Acestea se pot consuma in smoothie-uri.
6. Afine
Sunt micute, insa beneficiile lor sunt imense. Sunt foarte bogate in polifenoli, antioxidanti care previn bolile cardiovasculare, cancerul si osteoporoza. Consuma-le in salate de fructe, cu fulgi de ovaz sau in iaurt.
7. Turmeric sau curcuma
Este o planta din sud-estul Asiei pe care o cunosti mai mult sub forma de condiment. Ce nu stiai insa este ca are proprietati anti-cancerigene puternice. Cercetarile au demonstrat ca blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase si le reduce intr-o proportie de 80%.
8. Usturoi
Beneficiile lui sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, dar cati dintre voi stiau ca este un aliat de nadejde impotriva cancerului? Ba mai mult, usturoiul este unul din cele mai importante alimente anti-cancer. Oamenii de stiinta pun acest lucru pe seama capacitatii acestuia de a produce hidrogen sulfurat, care previne aparitia cancerului la prostata, la sani si la colon. Contine de asemenea proprietati antibiotice asa ca fii sigura ca iti ajuta corpul in interior.
9. Usturoi negru
In primul rand, usturoiul negru contine o cantitate dubla de antioxidanti fata de usturoiul alb, este bogat in zaharuri naturale si aminoacizi. Nu este un "produs" al cercetatorilor - nu contine niciun aditiv. Apoi, se pare ca usturoiul negru este mai usor de digerat decat cel alb, ceea ce inseamna ca organismul absoarbe mult mai usor nutrientii continuti. Usturoiul negru are un gust dulce, are o toxtura ca de jeleu, mai moale, si poate fi mancat si direct, ca un snack.
10. Acai
Acest fruct micut este plin de antioxidanti care lupta cu cancerul, cu bolile de inima si chiar cu imbatranirea. E unul din rarele fructe care contin acid oleic, care contine aceleasi grasimi sanatoase ca si uleiul de masline.
11. Sfecla
Poate fi introdusa intr-o multime de retete diferite sau poate fi consumata si in stare cruda. Contine betaina, un fitonutrient care lupta cu tumorile si pectina, care protejeaza ficatul si sistemul digestiv.
12. Fasole neagra
Sunt o sursa de proteine subestimata, mai ales ca nu contine si grasimi saturate pe care le iei de regula din carne.
13. Fulgi de ovaz
Fulgii de ovaz sunt printre cele mai sanatoase alimente pe care poti sa le mananci la micul dejun. Plini de fier, fibre si tiamina, isi merita din plin statutul de superstar al alimentatiei moderne.
Sunt foarte satiosi, plini de proteine si de fibre solubile, care ajuta la reducerea colesterolului rau.
14. Avocado
Este una din cele mai bune surse de grasimi sanatoase. Contine acid oleic, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol si favorizeaza absorbtia subtantelor nutritive din alimente, ceea ce inseamna ca orice mancare consumata cu acest fruct devine mai sanatoasa. Avocado este foarte bun si pentru piele, pe care o mentine tanara si hidratata, tot prin continutul de grasimi sanatoase. Tocmai de aceea, multe produse cosmetice il au ca ingredient principal.
15. Broccoli
Este bogat in vitamina C si K, ambele foarte importante pentru sanatatea oaselor si prevenirea osteoporozei. Dar ceea ce este cu adevarat important la broccoli este continutul mare de antioxidanti care lupta cu cancerul. Un alt motiv pentru care trebuie sa-l consumi pe timp de iarna este ca te fereste de raceli prin stimularea imunitatii.
16. Ceai verde
Este cea mai sanatoasa bautura din lume. Nu o spunem noi, ci expertii in nutritie care, de-a lungul timpului, i-au cercetat si demonstrat efectele extraordinare. Acesta este mai energizant decat cafeaua, este plin de antioxidanti, ajuta la slabire si previne bolile de sezon.
17. Nuci
Sunt bogate in acizi Omega 3, cei atat de importnati pentru sanatatea inimii si a sistemului circulator. In miezul de nuca se mai ascund si ale beneficii pentru sanatate pentru ca acesta contine si proteine, minerale si vitamine. In plus, un studiu al Universitatii din Barcelona, a aratat ca doar cu o mana de nuci consumate zilnic, starea de spirit si energia au de castigat.
18. Quinoa
In 1993, cercetatorii NASA au numit-o mancarea cu cele mai multe calitati nutritionale de pe planeta. Teoretic este o pseudocereala, dar practic este inclusa in categoria cerealelor integrale. Este laudata de nutritionisti pentru ca are in componenta amino acizi esentiali, proteine, fibre si potasiu si este usor digerabila.
19. Chefir
In primul rand, nu este un iaurt, chiar daca din punct de vedere nutritional se aseamana. Chefirul stimuleaza imunitatea, reduce inflamatiile, usureaza simptomele intolerantei la lactoza si contine mai multe culturi active de bacterii benefice pentru digestie. Probioticele din chefir stimuleaza golirea sistemului digestiv, efect opus fata de cel al laptelui si al branzei. Si, chiar daca este un produs lactat, chefirul usureaza simptomele mai multor probleme digestive: intoleranta la lactoza, sindromul colonului iritabil, boala celiaca. Adeptii chefirului sunt longevivi si imuni la infectii.
20. Ulei de cocos
Este folosit mai nou in locul untului sau a uleiurilor procesate. Este laudat pentru acidul lauric, care ajuta la prevenirea mai multor probleme cardiace precum colesterolul si tensiunea arteriala.
21. Ghimbirul
Este un puternic antioxidant care are efecte pozitive asupra intregului sistem digestiv. In plus, a fost dintotdeauna recunoscut pentru proprietatile antibacteriene puternice.
22. Piper Cayenne
Nu doar iti condimenteaza mancare, ci ii confera si vitamine: A, C si K si lupta cu inflamatiile. In plus, este un aliat de nadejde in curele de slabire, intrucat taie apetitul si ridica temperatura corpului, ajutandu-te sa arzi calorii.
23. Otet de mere
Este excelent pentru detoxifiere. Acesta te ajuta sa-ti mentii corpul alcalin si stimuleaza circulatia cardiovasculara.
24. Fistic
Daca vrei sa-ti scazi nivelul de colesterol din sange, fisticul este optiunea non-medicamentoasa. Acesta contine fitosteroli si fibre solubile care te ajuta in acest sens.
25. Ardei rosu
Nu sunt foarte promovati pentru ca sunt deja populari si consumati din plin, insa asta nu-i face mai putin sanatosi. Acestea contin foarte multa vitamina C (de 3 ori doza zilnica recomandata), antioxidanti si licopen.
26. Papaya
Numita de unii “fructul ingerilor”, papaya intretine sanatatea sistemului digestiv, intareste sistemul imunitar si iti protejeaza corpul de boli. Plin de vitamine, un fruct de marime medie contine aproape 70% din doza zilnica recomandata de vitamina A si vitamina C. Este, de asemenea, o sursa foarte buna de fibre, potasiu si antioxidanti.
27. Scortisoara
In medicina traditionala chineza, scortisoara este vazuta ca o sursa de caldura, sau yang, ceea ce o face perfecta ca sa vindece excesul de rece (racelile, virozele). In plus, studiile au confirmat ca are efecte puternic impotriva cancerului si a colesterolului.
28. Semintele de in
Contin unul din cele mai bogate pachete de nutrienti de pe planeta. Au fost cultivate inca din cele mai vechi timpuri in Babylon, iar beneficiile ii sunt recunoscute in continuare. Acestea sunt pline de grasimi bune (Omega 3) si protejeaza inima si sistemul circulator. Contin atat fibre solubile, cat si insolubile. De asemenea, sunt pline de fitochimicale, care includ si antioxidanti puternici. Semintele de in sunt si una din cele mai bune surse de lignani, substante care echilibreaza nivelul hormonilor la femei. Tocmai de aceea, semintele de in joaca un rol cheie in lupta contra cancerului la san, a problemelor de fertilitate si a simptomelor pre-menstruale.
29. Spirulina
Algele sunt sursa originala de acizi grasi Omega 3, dupa care corpul nostru tanjeste cu disperare. Spirulina este cea mai bogata sursa de proteine de pe planeta (contine 60% proteine) si ofera in acelasi timp 22 tipuri diferite de aminoacizi pe care corpul nostru ii cere. 1-2 linguri de spirulina ofera cantitati impresionante de vitamina B12, minerale esentiale, fier si beta-caroten. Culoarea sa reflecta si continutul bogat de clorofila, care curata si purifiaza sangele.
30. Semintele de dovleac
Sunt excelente pentru piele si pentru tratarea acneei, iar asta pentru continutul bogat de zinc, seleniu, vitamina E si acizi grasi. De asemenea, aceste seminte au una din cele mai ridicate doze de fitosteroli, substante care lupta cu colesterolul si ii ajuta pe cei care mananca foarte gras sa isi mentina sanatatea inimii. Semintele de dovleac sunt o solutie si pentru persoanele care au piatra la rinichi, deoarece previn formarea de pietre din oxalat de calciu.