Pentru ca tigaia sa atinga punctul sau ideal de temperatura (160g Celsius), e nevoie sa o lasi mai mult pe foc, nu doar cateva minute. Astfel, se formeaza efectul Leidenfrost, care face ca alimentele sa nu se lipeasca de fundul tigaii.
In mod normal, cand pui un lichid intr-o tigaie fierbinte, acesta ar trebui sa se evaporeze. Insa daca suprafata tigaii este mult mai fierbinte decat temperatura de fierbere a lichidului, primul strat al lichidului se transforma in vapori, iar acestia il plimba si il tine deasupra suprafetei. Fenomenul nu este iesit din comun: in fizica, acesta se numeste "efectul Leidenfrost" si se poate produce cu orice lichid, nu doar cu bere.
Efectul a fost denumit dupa doctorul german Johann Gottlob Leidenfrost care a analizat fenomenul intr-o lucrare publicata in 1756.
Vezi experimentul cu apa de mai jos:
Ca sa testezi daca tigaia in care vrei sa gatesti a atins punctul Leidenfrost este suficient sa arunci cateva picaturi de apa in ea. Daca acestea "plutesc" pe fundul tigaii, ai obtinut ce trebuie. Tehnicile de gatit pentru care ai nevoie de acest efect sunt sotarea si o prajire rapida si superficiala (in special pentru carne).