Am citit recent o stire despre Ashton Kutcher care a ajuns in spital incercand sa se pregateasca pentru rolul din filmul „jOBS”, despre viata lui Steve Jobs. Motivul era dieta pe care o incerca, asemanatoare cu cea adoptata de afaceristul american, una bazata pe exculsiv pe fructe.
Atunci am inceput sa scotocim sa aflam mai multe despre acest microb al fructelor care parea in mare voga in anii ’70. Jobs spunea mai tarziu ca atentia pe care o acordase fructelor a fost si motivul pentru care a dat numele Apple companiei sale.
Un fructarian mananca numai fructe, iar in cazuri exceptionale si seminte sau nuci. Legumele sau orice produs de origine animala sunt complet exculse din dieta. Suna a detoxifiere de o zi, nu a regim pe viata, dar sunt oameni care il respecta cu sfintenie.
The Guardian, de pilda, l-a gasit pe unul dintre ei. Thomas Hamilton, in varsta de 23 de ani, din Londra a fost fructarian timp de 2 ani si recunoaste ca ii era mai tot timpul foame, dar asta nu l-a facut sa renunte. Si chiar daca mesele sale constau in shake-uri si fructe crude, iesea in continuare la restaurant cu sotia si prietenii, dar nu comanda nimic. Sustine, insa, ca nu a avut niciodata in tot acest timp probleme de santate.
Pentru purificare fizica si spirituala
Fructarianismul pare o nascocire moderna a celor care promoveaza diete. De fapt e un concept vechi, iar unii adepti cred ca vine de la Adam si Eva. Cert este ca la inceputul secolului XX un grup de numit "Natural Hygienists" au fost pionierii acestei miscari crezand cu tarie ca regimul fructarian le poate oferi o minte mai clara, rezistenta fizica vitalitate si chef de viata. In timp, si-a gasit adepti, iar in anii hippy tot mai multe persoane aderau la o astfel de dieta. Si nu din motive legate de scaderea in greutate, desi acesta este majora, ci pentru starea de bine fizica si psihica.
Nu si-a pierdut sustinatorii nici acum. Iar cei care ii critica ii primesc drept exemplu pe Leonardo da Vinci, Mahatma Gandhi, Woody Harrelson, Brian Adams, toti adepti ai acestei diete.
Pericolul din fructe
Nutritionistii nu sunt de aceeasi parere. O dieta numai cu fructe crude nu e usor de urmat pe termen lung, nici fizic si nici psihic. Nu este recomandata nici copiilor, nici adolescentilor. Gaynor Bussell, reprezentatatul British Dietetic Association, spune in The Guardian ca un astfel de regim te priveaza de acizii grasi esentiali, proteine sau vitamina B12. Cel mai probabil rezultatul va fi o anemie, oboseala, un sistem imunitar slabit sau, in cazuri grave, depersie si anorexie.