Ce ar putea sa faca rau in aceasta combinatie de apa, care este o sursa de hidratare, si lamaie, un fruct bogat in vitamina C? La prima vedere apar doar beneficii. Combinatia de apa (calduta) cu lamaie la prima ora zilei ajuta digestia spune Theresa Cheung in cartea sa The Lemon Juice Diet.

Alte avantaje demne de luat in seama sunt hidratarea si aportul de vitamina C. Ambele foarte importante atunci cand tii dieta. Deshidratarea provoaca senzatia de foame, chiar daca organismul nu are nevoie de hrana. In acelasi timp lamaile si vitamina C lupta impotriva neplacutei celulite. In plus, apa cu lamaie echilibreaza nivelul pH-ului, curata pielea, energizeaza, imbunatateste sistemul imunitar.

Pe langa aceasta lista de beneficii, exista si riscuri daca exagerezi cu numarul paharelor cu apa plata cu lamaie.

Erodarea smaltului dintilor

Toate alimentele si bauturile acide, inclusiv apa cu lamaie, intra in contact prelungit cu dantura. Asta va duce in timp la distrugerea smaltului dintilor si ii va face sensibili la stimuli calzi sau reci. Un studiu publicat in 2009 in Journal of Dentistry arata ca sucul de lamaie e mai rau pentru dintii tai decat orice agent abraziv pentru albirea lor. 

Arsuri la stomac

Daca suferi deja de aceasta problema, ea se va agrava. Daca nu ai inca simptome, s-ar putea sa le simti daca bei prea multa apa cu lamaie. Lamaile contin acizi care irita si mai tare esofagul in cazul in care suferi de aceste probleme sau, in timp, pot sa il faca sensibil si predispus spre aparitia refluxului gastric.

Drumuri dese la toaleta

Pare surprinzator, dar in loc de beneficii vei obtine reversul medaliei daca exagerezi cu apa cu lamaie. Lamaia contine acid ascorbic (vitamina C) care are proprietati diuretice ceea ce va duce la urinari frecvente. In cazurile de complicatii bauturile diuretice pot provoca deshidratari severe.